
Składniki
1.5 szklanki
3 szklanki
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pałki dokładnie umyj, osącz, przełóż do miski. Posyp je dość równomiernie Fixem do soczystego kurczaka po cygańsku, odstaw na 30 minut.
Krok 2
Kaszę przesyp na sito, wypłucz, osącz. W gorącej wodzie rozpuść kostki bulionowe. Marchewkę i cebulę obierz, pokrój w kostkę.
Krok 3
Do naczynia żaroodpormego wsyp kaszę. Dodaj pokrojone warzywa, pieprz i zalej bulionem. Na wierzchu ułóż pałki - jeśli się trochę zapadną to nie szkodzi.
Krok 4
Przykryj naczynie pokrywką albo folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz 40 minut a następnie zdejmij pokrywkę/folię i piecz dalsze 30 minut. Podawaj z zieloną sałatą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej


















