Pałki Cygana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pałki Cygana

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

2

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

3 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pałki dokładnie umyj, osącz, przełóż do miski. Posyp je dość równomiernie Fixem do soczystego kurczaka po cygańsku, odstaw na 30 minut.

Krok 2

Kaszę przesyp na sito, wypłucz, osącz. W gorącej wodzie rozpuść kostki bulionowe. Marchewkę i cebulę obierz, pokrój w kostkę.

Krok 3

Do naczynia żaroodpormego wsyp kaszę. Dodaj pokrojone warzywa, pieprz i zalej bulionem. Na wierzchu ułóż pałki - jeśli się trochę zapadną to nie szkodzi.

Krok 4

Przykryj naczynie pokrywką albo folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz 40 minut a następnie zdejmij pokrywkę/folię i piecz dalsze 30 minut. Podawaj z zieloną sałatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pałki Cygana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pałki Cygana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pałki Cygana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pałki Cygana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pałki Cygana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pałki Cygana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pałki Cygana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pałki Cygana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Brukselka z kurczakiem
czas przygotowania
35 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej