Pałki Cygana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pałki Cygana

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

2

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

3 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pałki dokładnie umyj, osącz, przełóż do miski. Posyp je dość równomiernie Fixem do soczystego kurczaka po cygańsku, odstaw na 30 minut.

Krok 2

Kaszę przesyp na sito, wypłucz, osącz. W gorącej wodzie rozpuść kostki bulionowe. Marchewkę i cebulę obierz, pokrój w kostkę.

Krok 3

Do naczynia żaroodpormego wsyp kaszę. Dodaj pokrojone warzywa, pieprz i zalej bulionem. Na wierzchu ułóż pałki - jeśli się trochę zapadną to nie szkodzi.

Krok 4

Przykryj naczynie pokrywką albo folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz 40 minut a następnie zdejmij pokrywkę/folię i piecz dalsze 30 minut. Podawaj z zieloną sałatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pałki Cygana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pałki Cygana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pałki Cygana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pałki Cygana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pałki Cygana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pałki Cygana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pałki Cygana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pałki Cygana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej