
Składniki
220 gramów
300 gramów
1 łyżeczka
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
120 gramów
25 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z mąki, wody, drożdży i soli wyrobić ciasto - przełożyć do miski do wyrośnięcia (ok. 30min). Przełożyć na stolnicę wysypaną mąką (ciasto ma luźną konsystencję), wymieszać z dodatkami - zagnieść.
Krok 2
Rozwałkować na grubość ok. 0,5 - 0,7cm, pokroić w paski o szerokości ok. 2cm. Poskręcać i ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 230C przez ok. 20min (lub dłużej, jeśli chcemy, by były chrupiące) Podawać z sosem mięsnym na bulionetce pieczeniowej lub z dipem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej