Grissini cebulowe z makiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grissini cebulowe z makiem

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

275 gramów

1 łyżeczka

1.5 łyżeczki

2 sztuki

3 łyżki

1.25 łyżeczki

4 łyżki

175 gramów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki ciasta (oprócz przypraw) wymieszaj lub zmiksuj i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Zostaw pod przykryciem do wyrośnięcia.

Krok 2

Do ciasta dodaj mak i pokruszone kostki cebulowe. Ponownie wyrób. Zostaw na 10 minut pod przykryciem.

Krok 3

Następnie ciasto podziel na pół, potem znowu na pół itd., aż uzyskasz 32 części. Formuj wałeczki. Zostaw do wyrośnięcia na 30-45 minut.

Krok 4

Piecz w temperaturze 200°C przez 20-25 minut. Wyjmij, kiedy paluszki nabiorą złotego koloru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grissini cebulowe z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grissini cebulowe z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grissini cebulowe z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grissini cebulowe z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grissini cebulowe z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grissini cebulowe z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grissini cebulowe z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grissini cebulowe z makiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej