Grissini cebulowe z makiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grissini cebulowe z makiem

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

275 gramów

1 łyżeczka

1.5 łyżeczki

2 sztuki

3 łyżki

1.25 łyżeczki

4 łyżki

175 gramów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki ciasta (oprócz przypraw) wymieszaj lub zmiksuj i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Zostaw pod przykryciem do wyrośnięcia.

Krok 2

Do ciasta dodaj mak i pokruszone kostki cebulowe. Ponownie wyrób. Zostaw na 10 minut pod przykryciem.

Krok 3

Następnie ciasto podziel na pół, potem znowu na pół itd., aż uzyskasz 32 części. Formuj wałeczki. Zostaw do wyrośnięcia na 30-45 minut.

Krok 4

Piecz w temperaturze 200°C przez 20-25 minut. Wyjmij, kiedy paluszki nabiorą złotego koloru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grissini cebulowe z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grissini cebulowe z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grissini cebulowe z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grissini cebulowe z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grissini cebulowe z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grissini cebulowe z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grissini cebulowe z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grissini cebulowe z makiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej