Papryka nadziewana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Papryka nadziewana

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

200 gramów

null

300 gramów

null

300 gramów

6 sztuk

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj papryki, po czym zdejmij z wierzchu plasterek, wydrąż z pestek i części białych. Gotuj przez 5 minut.

Krok 2

Cebule drobno posiekaj i podsmaż w 3 łyżkach oleju.

Krok 3

Boczek pokrój w kostkę, z pomidorów ściągnij skórkę. Dodaj wszystko do cebuli. Przypraw solą i pieprzem i pogotuj kilka minut.

Krok 4

Dodaj ryż, wymieszaj i dopraw do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziej papryki u ułóż w dużym rondlu.

Krok 5

Polej olejem, przykryj i duś na małym ogniu przez 40 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Papryka nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Papryka nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Papryka nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Papryka nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Papryka nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Papryka nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Papryka nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Papryka nadziewana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej