
Składniki
2 sztuki
200 gramów
null
300 gramów
null
300 gramów
6 sztuk
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj papryki, po czym zdejmij z wierzchu plasterek, wydrąż z pestek i części białych. Gotuj przez 5 minut.
Krok 2
Cebule drobno posiekaj i podsmaż w 3 łyżkach oleju.
Krok 3
Boczek pokrój w kostkę, z pomidorów ściągnij skórkę. Dodaj wszystko do cebuli. Przypraw solą i pieprzem i pogotuj kilka minut.
Krok 4
Dodaj ryż, wymieszaj i dopraw do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziej papryki u ułóż w dużym rondlu.
Krok 5
Polej olejem, przykryj i duś na małym ogniu przez 40 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























