Parówkowe ośmiorniczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Parówkowe ośmiorniczki

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

400 gramów

1 szczypta

3 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w piórka, czosnek w drobną kostkę i podsmaż razem na oliwie. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 2

Wlej mleko i cały czas mieszając poczekaj do czasu, gdy odparuje.

Krok 3

Pieczarki pokrój w plastry i podsmaż w osobnym garnku. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 4

Pieczarki razem z sosem z duszenia połączyć z cebulą i czosnkiem.

Krok 5

Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój je w paski. Wrzuć na patelnię i wszystko razem duś pod przykryciem. Dopraw do smaku.

Krok 6

Parówki natnij w połowie wzdłuż i w poprzek tak, by powstały „macki ośmiornicy”. Na około 10-15 minut przed końcem duszenia dodaj parówki-ośmiorniczki.

Krok 7

Obracaj je co pewien czas, by napęczniały z każdej strony. Podawaj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Parówkowe ośmiorniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Parówkowe ośmiorniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Parówkowe ośmiorniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Parówkowe ośmiorniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Parówkowe ośmiorniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Parówkowe ośmiorniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Parówkowe ośmiorniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Parówkowe ośmiorniczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej