Pascha

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

15

121 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

390 osób wydrukowało

Pobierz pdf

337 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

0.5 kilograma

70 gramów

2 łyżeczki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzyj mikserem z cukrem i serem, dodaj bakalie.

Krok 2

Żelatynę namocz w garnuszku w 1/4 szklanki zimnej wody, a następnie podgrzej, aby się cała rozpuściła.

Krok 3

Dodaj ją do masy serowej z bakaliami i wymieszaj.

Krok 4

Miseczkę wyłóż gazą, a następnie włóż masę serową.

Krok 5

Wstaw do lodówki.

Krok 6

Gdy masa zastygnie, miseczkę obróć do góry dnem, zdejmij miseczkę i gazę.

Krok 7

Udekoruj bakaliami

1

Opinie o przepisie

  • _Shadow.of. moon

    _Shadow.of. moon , 16.04.2019

    Pycha ciasto i łatwy przepis. Znakomite

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Blok czekoladowy
czas przygotowania
300 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PaschaPascha

Tradycyjna pascha wywodzi się z terenów Rosji oraz Ukrainy, i zwykle serwowana była tylko raz do roku – w okresie świąt wielkanocnych. Dzisiaj pascha staje się coraz bardziej popularna i pojawia się na stołach także o innej porze roku. Ciasto charakteryzuje oryginalny, stożkowy kształt i słodki smak. Jednym z głównych składników niezbędnych do jej przygotowania są bakalie, które są symbolem bogactwa i dobrobytu. Delikatny smak masy serowej zostaje zrównoważony słodkimi dodatkami. Kiedy ciasto zastygnie, udekoruj je orzechami, owocami i migdałami. Dobrze wygląda i smakuje także z czekoladą w formie polewy bądź wiórków. Do ciasta możesz dodać także kandyzowane owoce lub świeżą żurawinę – uzyskasz dzięki temu bardziej kwaskowy posmak. Jeśli chcesz, aby pascha miała wyrazisty aromat, dodaj do niej odrobinę ekstraktu z wanilii lub szczyptę kardamonu. Przepis jest doskonały dla wszystkich osób, które lubią charakterystyczne wschodnie smaki. Wykonaj paschę według naszego przepisu i napisz, jak smakowała.