Pascha bakaliowo-czekoladowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

38

304 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

718 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1043 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

250 gramów

4 sztuki

200 mililitrów

1 opakowanie

100 gramów

100 gramów

1 opakowanie

100 gramów

1 łyżka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku utrzyj żółtka z cukrem, cukrem wanilinowym i 1/2 śmietanki. Ustaw garnek w kąpieli wodnej i ubijaj, ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć.

Pascha bakaliowo-czekoladowa - Krok 1

Krok 2

Miękką Kasię utrzyj w misce dodając partiami ser i masę jajeczną. Masę podziel na dwie części. Żelatynę namocz w połowie pozostałej śmietanki, aby napęczniała.

Pascha bakaliowo-czekoladowa - Krok 2

Krok 3

Czekoladę gorzką rozpuść na parze i wymieszaj mikserem z jedną częścią masy serowej. Czekoladę białą również rozpuść na parze razem z resztą śmietanki i napęczniałą żelatyną. Wymieszaj z drugą częścią masy serowej.

Pascha bakaliowo-czekoladowa - Krok 3

Krok 4

Do jasnej masy serowej dodaj skórkę pomarańczową, do masy ciemnej dodaj rodzynki. Wymieszaj.

Pascha bakaliowo-czekoladowa - Krok 4

Krok 5

Dno dużej miski wyłóż gazą. Do formy włóż najpierw jasną, a następnie ciemną masę. Odstaw na kilka godzin do lodówki.

Pascha bakaliowo-czekoladowa - Krok 5

Krok 6

Stężałą paschę wyłóż na talerz, zdejmij gazę i udekoruj bakaliami.

Pascha bakaliowo-czekoladowa - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Czizes Gonti

    Czizes Gonti

    btw. zrobiłem i wyszło bardzo fajnie. dzięki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czizes Gonti

    Czizes Gonti

    jak piszecie składniki to piszcie dokładnie. 1 opakowanie cukru waniliowego to dosyć swobodne i ogólne. ja mam 1 opakowanie które ma 100g ale nie wydaje mi się by o to chodziło...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pascha bakaliowo-czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pascha bakaliowo-czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pascha bakaliowo-czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pascha bakaliowo-czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pascha bakaliowo-czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pascha bakaliowo-czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pascha bakaliowo-czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pascha bakaliowo-czekoladowaPascha bakaliowo-czekoladowa

W tę Wielkanoc przygotuj coś specjalnego. Paschę bakaliowo-czekoladową przygotujesz łatwo, bez konieczności pieczenia. To niezwykle eleganckie i pyszne ciasto wywodzi się z tradycji wschodnich, ale z powodzeniem zostało zaadaptowane na polski grunt. Smaczna, dwukolorowa piramidka zachwyca bogactwem bakalii. Skórka pomarańczowa wypełni Twoją kuchnię świątecznym zapachem. Bazą ciasta jest twaróg, który doskonale pasuje do dwóch rodzajów czekolady. Gorzką czekoladę możesz zastąpić mleczną. Po kilku godzinach pascha bakaliowo-czekoladowa tężeje i zastyga. Ciasto ma wyraźnie słodki, czekoladowy smak. Dodaj do niego takie bakalie, jakie lubisz najbardziej – sprawdzą się m.in. rodzynki, figi, skórka pomarańczowa czy suszona śliwka. Dodatkowo paschę możesz udekorować polewą czekoladową i orzechami. Podawaj pokrojoną w trójkąty. To doskonała inspiracja na słodkie świąteczne ciasto, które wspaniale komponuje się z gorącą kawą i owocową herbatą. Pobierz listę składników i wykonaj paschę według naszego przepisu. Smacznego!