Pełna miska: kaszotto, soczewica, jarmuż i pak choi przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pełna miska: kaszotto, soczewica, jarmuż i pak choi

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę oraz komosę ryżową ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Krok 2

Kaszotto ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Jak będzie miękkie dodaj soczewicę oraz komosę. Jeśli potrzeba wlej odrobinę wody lub bulionu. Jak obie kasze będą miękkie odcedź się na sicie.

Krok 3

Wyciśnij sok z limonki. Cebulę pokrój w piórka, grzyby na mniejsze kawałki, a jarmuż porwij na mniejsze listki.

Krok 4

W rondlu rozgrzej olej i smaż cebulę z grzybami. Po chwili dodaj jarmuż i pak choi.

Krok 5

Nałóż do dużej miski ugotowane kasze. Na wierzchu posyp grzybami, jarmużem i pak choi. Danie możesz posypać również prażonym sezamem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Danie możesz doprawić płatkami chili i podać np. z smażonym tofu. Soczewicę możesz zastąpić dowolną fasolą.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pełna miska: kaszotto, soczewica, jarmuż i pak choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pełna miska: kaszotto, soczewica, jarmuż i pak choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pełna miska: kaszotto, soczewica, jarmuż i pak choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pełna miska: kaszotto, soczewica, jarmuż i pak choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pełna miska: kaszotto, soczewica, jarmuż i pak choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pełna miska: kaszotto, soczewica, jarmuż i pak choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pełna miska: kaszotto, soczewica, jarmuż i pak choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pełna miska: kaszotto, soczewica, jarmuż i pak choiPełna miska: kaszotto, soczewica, jarmuż i pak choi

Na starcie musimy uprzedzić – potrzebne będą duże miski lub głębokie talerze, ponieważ od tego dania naprawdę trudno się oderwać. Sądzicie, że składniki podane w nazwie to wszystko, co znajdzie się na stołach? Przepis na miskę pełną roślinnych pyszności skrywa o wiele więcej! 

Dla kogo?

Niektórzy uważają, że komponowanie wegetariańskich jadłospisów jest zadaniem nie tylko bardzo trudnym, ale też mało satysfakcjonującym. Od dziś ten stereotyp pójdzie w niepamięć – połączenie kaszotto z soczewicą, jarmużem i pak choi udowodni, że jest inaczej.

Na jaką okazję?

Przepis w sam raz na obiad dla całej rodziny. Choć pojawia się w nim sporo składników, przygotowanie zajmuje tylko pół godziny. Na tę potrawę można sobie pozwolić nawet w czasie najbardziej zabieganego dnia.

Czy wiesz, że?

Szczególną uwagę warto zwrócić na jarmuż. Warzywo z rodziny kapustowatych charakteryzuje się intensywnie zielonymi liśćmi, które nawet pod wpływem obróbki termicznej zachowują chrupiącą strukturę.

Dla urozmaicenia:

Ciekawym dodatkiem będzie upieczony i pokrojony w kostkę batat.