Pesto z natki pietruszki i czosnku
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
883 osoby zapisały

Składniki
1 pęczek
1 sztuka
0.5 sztuki
200 gramów
2 łyżki
0.5 łyżeczki
2 łyżki
1 łyżka
150 mililitrów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Czosnek obierz ze skóry , wyciśnij sok z cytryny, zetrzyj ser na tarce (200g sera parmezan lub innego twardego sera długo dojrzewającego).

Krok 2
Pestki przełóż na patelnie, podlej je dwoma łyżkami oliwy i upraż. Pestki odstaw do wystygnięcia.

Krok 3
Natkę pietruszki , uprażone ziarno, czosnek, oliwę i starty parmezan umieść w kielichu miksera, dokładnie zmiksuj na gładką pastę. Dopraw do smaku sokiem z cytryny , pieprzem i o ile zachodzi taka potrzeba szczyptą soli. Idealnie pasuje do ulubionego makaronu.


Dobra rada:
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. Makaron z pesto można modyfikować pod swoje smaki. Pestki dyni i nasiona słonecznika możesz zastąpić migdałami lub nerkowcami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pesto z natki pietruszki i czosnku
Zielenina na talerzu w zupełnie nowym wydaniu. Pesto z natki pietruszki wprowadza na stoły wiosenny klimat niezależnie od pory roku. Gęste i niezwykle uniwersalne. Wykorzystacie je jako dodatek do potraw z grilla, makaronów albo chrupiących przekąsek. Poznajcie wszystkie jego atuty!
Dla kogo? Amatorzy kuchni włoskiej doskonale znają pesto z suszonych pomidorów i bazylii. Jesteśmy pewni, że pesto z natki pietruszki i czosnku też zyska duże grono wielbicieli.
Na jaką okazję? Niebanalne pesto z pietruszki i słonecznika to prosty sposób na urozmaicenie codziennych posiłków. Nie trzeba już martwić się o monotonię na talerzach – prędko się nie pojawi!
Czy wiesz, że? Natka pietruszki jest składnikiem chętnie wykorzystywanym w kuchni bliskowschodniej. Macie ochotę na falafel albo sałatkę tabbouleh? Nie zapomnijcie o tym aromatycznym dodatku.
Dla urozmaicenia: Do przepisu na pesto z pietruszki i czosnku pasują również orzechy piniowe, migdały oraz nerkowce.