Pianę ciasto z wisniami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pianę ciasto z wisniami

Autor: Katarzyna Przysiężniuk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

0.5 opakowania

4 łyżki

4 łyżki

3 sztuki

1 opakowanie

0.5 szklanki

1 puszka

1 opakowanie

4 łyżki

4 łyżki

5 sztuk

0.5 szklanki

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Robimy kruche ciasto mąkę żółtka śmietanę proszek i cukier siekamy a potem wyrabiamy ciasto.

Krok 2

Ciasto dzielimy na 2 części i 1 z nich wałkujemy i pieczemy 25 minit w 180 stopniach

Krok 3

Robimy galaretkę z 1.5 szklanki cieczy 1 szklanka syropu wiśniowego i pół szklanki alkoholu studzimy ja i dodajemy wiśnie

Krok 4

Białka z solą ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier i miksujemy aż się rozpuści

Krok 5

Wałkujemy 2 część ciasta I na wierzch wylewamy bezę pieczemy niecale 25 minut i chlodzimy przy otwartych dawkach piekarnika

Krok 6

Ubijamy śmietankę na sztywno z cukrem dodajemy rozrobiona żelatynę

Krok 7

Składamy ciasto na spód kruche ciasto na ciasto galaretka z wiśniami na galaretka bita śmietana na śmietanę ciasto z bezą a na nie starte na tarce trufle

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pianę ciasto z wisniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pianę ciasto z wisniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pianę ciasto z wisniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pianę ciasto z wisniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pianę ciasto z wisniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pianę ciasto z wisniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pianę ciasto z wisniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pianę ciasto z wisniami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Zupa zacierkowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej