
Składniki
1 kilogram
null szczypt
1 szklanka
1 łyżka
1 sztuka
2 sztuki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj ziemniaki w łupinie, obierz i stłucz na masę.
Krok 2
Białka ubij na sztywną pianę.
Krok 3
Do ziemniaków dodaj żółtko i białka.
Krok 4
Przypraw gałką muszkatołową. Dosyp kiełki.
Krok 5
Włóż pianę ziemniaczaną do wysmarowanej tłuszczem formy i piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170oC.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej



























