
Składniki
3 sztuki
150 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
1 pęczek
0.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki wymyj i wysusz.
Krok 2
Wyciśnij sok z cytryny, którym polej grzyby, aby nie ściemniały i odstaw na 15 minut.
Krok 3
Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć zmiażdżony czosnek, dodaj pieczarki i smaż 10 minut na małym ogniu.
Krok 4
Dopraw solą i pieprzem, a na koniec posyp posiekaną natką pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej