
Składniki
1 sztuka
4 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
null
2 łyżki
4 sztuki
5 dekagramów
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Od umytych i oczyszczonych pieczarek odcinamy nóżki i kroimy je w kosteczkę. To samo robimy z umytą i obraną cebulką.
Krok 2
Na rozgrzany na patelni tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i pieczarki. przyprawiamy je pieprzem i solą. Odstawić do wystygnięcia.
Krok 3
Opłukaną natkę pietruszki należy drobno posiekać. Żółty ser należy zetrzeć na tarce o dość małych oczkach., natomiast biało ubijamy na sztywno. Kolejnym krokiem jest dodanie do grzybów i cebuli ubitego białka, sera i pietruszki. Wszystko dokładnie trzeba wymieszać.
Krok 4
Czas teraz wykorzystać kapelusze naszych pieczarek, które wypełniamy przygotowanym farszem i wkładamy do pieca rozgrzanego do 225 stopni na około 10 minut.
Krok 5
Sałatę rozdzielamy na osobne liście i myjemy je. Następnie rozdzieramy na jeszcze mniejsze kawałki. Umyte pomidory kroimy na ćwiartki.
Krok 6
Przygotujemy sos winegret: winny ocet mieszamy z solą i olejem. Dodajemy rozduszone ziarna marynowanego pieprzu. Wszystko mieszamy. Pieczarki podawać na półmisku wyłożonym sałatą i pomidorami. Na końcu polewamy sosem winegret.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej