Pieczarki zapiekane przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pieczarki zapiekane

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

5 dekagramów

2 łyżki

1 sztuka

null

4 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Od umytych i oczyszczonych pieczarek odcinamy nóżki i kroimy je w kosteczkę. To samo robimy z umytą i obraną cebulką.

Krok 2

Na rozgrzany na patelni tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i pieczarki. przyprawiamy je pieprzem i solą. Odstawić do wystygnięcia.

Krok 3

Opłukaną natkę pietruszki należy drobno posiekać. Żółty ser należy zetrzeć na tarce o dość małych oczkach., natomiast biało ubijamy na sztywno. Kolejnym krokiem jest dodanie do grzybów i cebuli ubitego białka, sera i pietruszki. Wszystko dokładnie trzeba wymieszać.

Krok 4

Czas teraz wykorzystać kapelusze naszych pieczarek, które wypełniamy przygotowanym farszem i wkładamy do pieca rozgrzanego do 225 stopni na około 10 minut.

Krok 5

Sałatę rozdzielamy na osobne liście i myjemy je. Następnie rozdzieramy na jeszcze mniejsze kawałki. Umyte pomidory kroimy na ćwiartki.

Krok 6

Przygotujemy sos winegret: winny ocet mieszamy z solą i olejem. Dodajemy rozduszone ziarna marynowanego pieprzu. Wszystko mieszamy. Pieczarki podawać na półmisku wyłożonym sałatą i pomidorami. Na końcu polewamy sosem winegret.

tommy

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczarki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczarki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczarki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczarki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczarki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczarki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczarki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Klopsy z mozzarellą
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej