Pieczone jabłka z żurawiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 2000 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Pieczone jabłka z żurawiną

z orzechami i jogurtem

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

13

heart
192 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

141 osób wydrukowało

Pobierz pdf

306 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

0.5 szklanki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Jabłko umyj i usuń gniazdo nasienne.

Pieczone jabłka z żurawiną - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj suszoną żurawinę z miodem i orzechami.

Pieczone jabłka z żurawiną - Krok 2

Krok 3

Całość włóż do wydrążonego jabłka i piecz w piekarniku do miękkości.

Pieczone jabłka z żurawiną - Krok 3

Krok 4

Upieczone jabłko polej jogurtem, który wcześniej wymieszaj z cynamonem.

Pieczone jabłka z żurawiną - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, manganu, witaminy C.

1

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Wło

    Katarzyna Wło , 30.05.2020

    tak pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone jabłka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone jabłka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone jabłka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone jabłka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone jabłka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone jabłka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone jabłka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone jabłka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone jabłka z żurawinąPieczone jabłka z żurawiną

Marzysz o pysznym podwieczorku? Mamy coś specjalnie dla Ciebie. Jabłko pieczone z żurawiną, miodem i orzechami z dodatkiem jogurtu oraz cynamonu, z pewnością nasyci Twoje zmysły. Danie nie tylko cudownie smakuje, ale także zachwyca korzennym aromatem cynamonu.

Dla kogo? To idealny przepis dla łasuchów, którzy gustują w ciekawych połączeniach smakowych. Miód i cynamon znakomicie rozgrzeją oraz pobudzą do działania. Będzie słodko i smacznie.

Na zdrowie! Posiłek dostarczy Ci m.in. błonnika oraz wielu witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nim witaminę C (w jednej porcji 24,7 mg, czyli 31% RWS), a także potas (jedna porcja to 595 mg, czyli 30% RWS). Obecna w daniu witamina B6 (0,21 mg czyli 15% RWS) pozwoli nam w prawidłowy sposób spalać węglowodany i białka.

Czy wiesz, że? Kosmetyki zawierające cynamon pozytywnie wpływają na cerę borykającą się z trądzikiem. Cynamon wykazuje właściwości rozjaśniające blizny i zmiany skórne. Zatem bądźmy z cynamonem za pan brat!