Pieczone jabłka z żurawiną
z orzechami i jogurtem
łatwe
306 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
0.5 szklanki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Jabłko umyj i usuń gniazdo nasienne.

Krok 2
Wymieszaj suszoną żurawinę z miodem i orzechami.

Krok 3
Całość włóż do wydrążonego jabłka i piecz w piekarniku do miękkości.

Krok 4
Upieczone jabłko polej jogurtem, który wcześniej wymieszaj z cynamonem.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, manganu, witaminy C.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone jabłka z żurawiną
Marzysz o pysznym podwieczorku? Mamy coś specjalnie dla Ciebie. Jabłko pieczone z żurawiną, miodem i orzechami z dodatkiem jogurtu oraz cynamonu, z pewnością nasyci Twoje zmysły. Danie nie tylko cudownie smakuje, ale także zachwyca korzennym aromatem cynamonu.
Dla kogo? To idealny przepis dla łasuchów, którzy gustują w ciekawych połączeniach smakowych. Miód i cynamon znakomicie rozgrzeją oraz pobudzą do działania. Będzie słodko i smacznie.
Na zdrowie! Posiłek dostarczy Ci m.in. błonnika oraz wielu witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nim witaminę C (w jednej porcji 24,7 mg, czyli 31% RWS), a także potas (jedna porcja to 595 mg, czyli 30% RWS). Obecna w daniu witamina B6 (0,21 mg czyli 15% RWS) pozwoli nam w prawidłowy sposób spalać węglowodany i białka.
Czy wiesz, że? Kosmetyki zawierające cynamon pozytywnie wpływają na cerę borykającą się z trądzikiem. Cynamon wykazuje właściwości rozjaśniające blizny i zmiany skórne. Zatem bądźmy z cynamonem za pan brat!