
Składniki
1 sztuka
6 łyżeczek
500 gramów
50 gramów
400 gramów
2 sztuki
2 sztuki
100 mililitrów
100 gramów
3 sztuki
60 gramów
2 sztuki
3 sztuki
2 łyżki
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek i cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj - przesmaż na oliwie, dodaj majeranek. Ugotuj w garnku kaszę dodając wcześniej przesmażone składniki. Wystudź. Kajzerki pokrój w małą kostkę i namocz w mleku – odciśnij.
Krok 2
Prosiaka umyj dokładnie, a następnie natrzyj przyprawą Knorr jego środek.
Krok 3
Wątróbkę i słoninę przepuść przez maszynkę. Żółtka utrzyj z masłem, białka ubij na pianę. Następnie połącz wszystkie składniki nadzienia ze sobą: kaszę, pieczywo, utarte masło, wątróbkę, słoninę oraz pokruszoną Mini kostkę Knorr. Na koniec dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj ze wszystkimi składnikami.
Krok 4
Gotowy farsz nałóż do środka prosiaka, otwór zepnij szpilkami lub zaszyj dratwą. Prosiaka ułóż w brytfannie, posmaruj oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 170 st. C. Piecz ok. 4 godzin.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone prosię z kaszą gryczaną
Szukasz pomysłu na coś naprawdę „wow”? Potrzebujesz nietuzinkowej propozycji na obiad w dużym, rodzinnym gronie? Zaserwuj gościom pieczone prosię z kaszą gryczaną – efekt zaskoczenia gwarantowany!
Dla kogo?
Dla całej rodziny! Porcję dania możesz również zapakować każdemu na wynos – na drugi dzień będzie jak znalazł.
Na jaką okazję?
Świąteczny obiad lub kolacja to doskonała okazja do wykorzystania przepisu na pieczone prosię.
Czy wiesz, że?
Do farszu możesz dodać więcej ulubionych składników – z pieczonym prosięciem oprócz kaszy gryczanej dobrze komponować się będą pieczarki lub papryka. Nie ograniczaj się również w przyprawach! Dopraw danie tak, jak lubisz.
Dla urozmaicenia:
Zamiast kaszy gryczanej możesz użyć równie dobrze także innej, na przykład jęczmiennej lub pęczak.