Pieczone udka z brunatnymi pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone udka z brunatnymi pieczarkami

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szczypty

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie przyprawy łączymy z maślanką i tak powstałą marynatą nacieramy mięso. Mięso odstawiamy w zimne miejsce na 10-12 godzin.

Krok 2

Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego a dookoła układamy pieczarki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Krok 3

Pieczemy pod przykryciem 60 minut a następnie jeszcze 30 bez przykrycia aby mięso się zarumieniło a powstały podczas pieczenia płyn odparował.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone udka z brunatnymi pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone udka z brunatnymi pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone udka z brunatnymi pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone udka z brunatnymi pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone udka z brunatnymi pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone udka z brunatnymi pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone udka z brunatnymi pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone udka z brunatnymi pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Roladki schabowe - VIDEO
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej