Pieczone ziemniaczki z sosem jogurtowo-czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone ziemniaczki z sosem jogurtowo-czosnkowym

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 łyżeczka

150 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

300 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w ósemki/lostkę lub w grubsze plastry. Obgotuj kilka minut. Mają być z wierzchu miękkie, ale w środku jeszcze twarde.

Krok 2

W misce wymieszaj obgotowane i odcedzone ziemniaki z oliwą, Czosnkiem i Smażoną cebulką w mini kostkach Knorr, ostrą papryką, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Krok 3

Ziemniaki rozłóż na papierze do pieczenia. Piecz ok. 15-20 minut w temp. 170 st. C z funkcją termoobiegu. Pilnuj by się nie przypaliły.

Krok 4

Jogurt naturalny wymieszaj z sosem sałatkowym Knorr czosnkowo-ziołowym. Podawaj z ziemniaczkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone ziemniaczki z sosem jogurtowo-czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone ziemniaczki z sosem jogurtowo-czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone ziemniaczki z sosem jogurtowo-czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone ziemniaczki z sosem jogurtowo-czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone ziemniaczki z sosem jogurtowo-czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone ziemniaczki z sosem jogurtowo-czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone ziemniaczki z sosem jogurtowo-czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone ziemniaczki z sosem jogurtowo-czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej