Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal
105 przepisów - 21 dni
Pieczony burak z serem twarogowym, szczypiorkiem i słonecznikiem
średnie
113 osób zapisało

Składniki
50 gramów
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Obierz buraki i ugotuj je lub upiec w całości.

Krok 2
Pokrój buraki w drobną kostkę. Dodaj do niego ser (również pokrojony w drobną kostkę).

Krok 3
Posyp sałatkę nasionami słonecznika i posiekanym szczypiorkiem.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, miedzi, manganu i kwasu foliowego.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony burak z serem twarogowym, szczypiorkiem i słonecznikiem
Warzywa mają być podstawą naszego jadłospisu. Wraz z owocami powinny być jedzone 5 razy dziennie, a ich łączna gramatura ma wynosić minimum 400 g. Dlatego warto serwować warzywa także podczas wieczornego posiłku. Na kolację przygotuj pyszną sałatkę z pieczonych buraków z twarogiem ze słonecznikiem. Całość posyp szczypiorkiem.
Dla kogo?
Pieczony burak z twarogiem to danie będące propozycją smacznej, ale nieobciążającej żołądka kolacji. Przypadnie do gustu wszystkim lubiącym nieoczywiste połączenia smaków.
Na zdrowie!
Obecne w potrawie nasiona słonecznika, dzięki zawartości kwasów omega 6,wykazują dobroczynny wpływ na utrzymanie stężenia cholesterolu na właściwym poziomie. Od dawna wiadomo, że zbyt wysokie stężenie cholesterolu jest czynnikiem chorób serca. Tak więc warto posypywać nasionami słonecznika kanapki, przekąski, dania główne. Małe ziarenka, a tyle mogą!
Czy wiesz, że?
Burak to warzywo wykorzystywane nie tylko w tradycyjnych daniach. Produkt jest równie cennym surowcem stosowanym podczas produkcji różnorodnych mrożonek, konserw i suszu. Służy nam także jako naturalny barwnik.

























