Pieczony kurczak w marynacie ze słodkiej papryki i czosnku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 sztuki

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Starty na tarce czosnek łączymy z przyprawami i olejem. Tak powstałą marynatą nacieramy kurczaka i wstawiamy go do lodówki na 24 godziny.

Krok 2

Po tym czasie kurczaka wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 2 godziny pod przykryciem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Faszerowane papryki
czas przygotowania
35 min.
stopień trudności

średnie

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczakPieczony kurczak

To jedna z najprostszych i najpopularniejszych wersji przyrządzenia kurczaka, która sprawdzi się jako obiad lub ciepła kolacja. Mięso naciera się przygotowaną z czosnku, oleju oraz przypraw marynatą i odstawia na dwadzieścia cztery godziny. Potem należy włożyć kurczaka do piekarnika i upiec. Jego skórka jest chrupiąca, a wnętrze delikatne i zarazem wyraziste, dzięki długiemu marynowaniu. Możesz do niego podać swoją ulubioną sałatkę, np. ziemniaczaną lub z sałaty lodowej. Pasować będzie również wariant z sezonowych warzyw, sera i pestek słonecznika lub dyni. Mięso możesz też wykorzystać do stworzenia smacznej przekąski, np. przygotować sałatkę z drobiowym dodatkiem lub zawinąć kawałki kurczaka w tortillę z warzywami. Ewentualnie  możesz też zapiec danie z pieczarkami i jajeczną masą w wytrawnych tartaletkach. Pieczonego kurczaka serwuj na obiad razem z warzywami na ciepło, lub na drugie śniadanie w pracy – wtedy pokrój go na kawałki i umieść w kanapce razem z ulubionym sosem. Zapoznaj się z naszym przepisem i przygotuj to smaczne i uniwersalne danie.