Piegus z gruszkami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

29 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

2 łyżeczki

4 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gruszki obrać, pokroić na ósemki, odłożyć. Można też użyć gruszek ze słoika.

Krok 2

Jajka zmiksować z cukrem, wciąż miksując wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak.

Krok 3

Na końcu wlać letnią Kasię.

Krok 4

Mieszać do połączenia składników.

Krok 5

Ciasto przelać do prostokątnej formy, ułożyć na nim pokrojone gruszki.

Krok 6

Wstawić do pieca nagrzanego do 180ºC, piec około 45 minut.

Krok 7

Wyjąć, odstawić do ostygnięcia, nie wyjmując z formy.

Krok 8

Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić.

Krok 9

Lekko tężejącą wlewać łyżką najpierw do zagłębień powstałych nad kawałkami gruszek, resztę wylać równomiernie na ciasto.

Krok 10

Wstawić do lodówki.

Krok 11

Kiedy galaretka zastygnie, ciasto jest gotowe do konsumpcji :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piegus z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piegus z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piegus z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piegus z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piegus z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piegus z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piegus z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej