Piegus z gruszkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

29 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

2 łyżeczki

250 gramów

4 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gruszki obrać, pokroić na ósemki, odłożyć. Można też użyć gruszek ze słoika.

Krok 2

Jajka zmiksować z cukrem, wciąż miksując wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak.

Krok 3

Na końcu wlać letnią Kasię.

Krok 4

Mieszać do połączenia składników.

Krok 5

Ciasto przelać do prostokątnej formy, ułożyć na nim pokrojone gruszki.

Krok 6

Wstawić do pieca nagrzanego do 180ºC, piec około 45 minut.

Krok 7

Wyjąć, odstawić do ostygnięcia, nie wyjmując z formy.

Krok 8

Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić.

Krok 9

Lekko tężejącą wlewać łyżką najpierw do zagłębień powstałych nad kawałkami gruszek, resztę wylać równomiernie na ciasto.

Krok 10

Wstawić do lodówki.

Krok 11

Kiedy galaretka zastygnie, ciasto jest gotowe do konsumpcji :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piegus z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piegus z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piegus z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piegus z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piegus z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piegus z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piegus z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej