
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 szklanki
2.5 szklanki
1 łyżka
2 łyżki
1 pęczek
3 dekagramy
30 dekagramów
20 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto : ciepłe mleko i cukier połącz , odstaw na 10 minut . Przesianą mąkę wyrób z solą , oliwą , żółtkami i zimnym masłem . Wlej rozczyn , zagnieć miękkie ciasto , podsypując mąką . posmaruj oliwą , odstwa na około 45 minut .
Krok 2
Farsz : kiełbasę , cebulę i obranego pomidora pokrój w kostkę . Kiełbasę podsmaż na oliwie . Dodaj cebulę i pomidor , podduś , przypraw . Ostudź , posyp posiekaną bazylią i pokrojonym w małą kostkę serem , połącz .
Krok 3
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć , podziel na 8 części . Rozwałkuj na placki o śr . 15 cm . Na połowie każdego ułóż porcje farszu , przykryj druga połową ciasta . Brzegi posmaruj roztrzepanym jbiałkiem , dokładnie sklej . Pierogi ułóż na natłuszczonej blasze , wierzch posmaruj białkiem . Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni C .
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej