
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 szklanki
2.5 szklanki
1 łyżka
2 łyżki
1 pęczek
3 dekagramy
30 dekagramów
20 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto : ciepłe mleko i cukier połącz , odstaw na 10 minut . Przesianą mąkę wyrób z solą , oliwą , żółtkami i zimnym masłem . Wlej rozczyn , zagnieć miękkie ciasto , podsypując mąką . posmaruj oliwą , odstwa na około 45 minut .
Krok 2
Farsz : kiełbasę , cebulę i obranego pomidora pokrój w kostkę . Kiełbasę podsmaż na oliwie . Dodaj cebulę i pomidor , podduś , przypraw . Ostudź , posyp posiekaną bazylią i pokrojonym w małą kostkę serem , połącz .
Krok 3
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć , podziel na 8 części . Rozwałkuj na placki o śr . 15 cm . Na połowie każdego ułóż porcje farszu , przykryj druga połową ciasta . Brzegi posmaruj roztrzepanym jbiałkiem , dokładnie sklej . Pierogi ułóż na natłuszczonej blasze , wierzch posmaruj białkiem . Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni C .
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej




























