
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 szklanki
2.5 szklanki
1 łyżka
2 łyżki
1 pęczek
3 dekagramy
30 dekagramów
20 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto : ciepłe mleko i cukier połącz , odstaw na 10 minut . Przesianą mąkę wyrób z solą , oliwą , żółtkami i zimnym masłem . Wlej rozczyn , zagnieć miękkie ciasto , podsypując mąką . posmaruj oliwą , odstwa na około 45 minut .
Krok 2
Farsz : kiełbasę , cebulę i obranego pomidora pokrój w kostkę . Kiełbasę podsmaż na oliwie . Dodaj cebulę i pomidor , podduś , przypraw . Ostudź , posyp posiekaną bazylią i pokrojonym w małą kostkę serem , połącz .
Krok 3
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć , podziel na 8 części . Rozwałkuj na placki o śr . 15 cm . Na połowie każdego ułóż porcje farszu , przykryj druga połową ciasta . Brzegi posmaruj roztrzepanym jbiałkiem , dokładnie sklej . Pierogi ułóż na natłuszczonej blasze , wierzch posmaruj białkiem . Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni C .
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej