Pikantne skrzydełka z kurczaka

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

442 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

162 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

165 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj miód z musztardą, po czym odstaw powstały sos w chłodne miejsce.

Krok 2

Wrzuć skrzydełka z kurczaka do gotującej się wody i dodaj bulionetkę Knorr. Gotuj przez około 5 minut, następnie odsącz.

Krok 3

Wymieszaj Przyprawę do złotego kurczaka Knorr z mąką oraz pieprzem cayenne i obtocz w niej gorące skrzydełka.

Krok 4

Odstaw mięso do wystudzenia, następnie grilluj lub smaż na patelni przez około 20 minut. Podawaj z sosem miodowo- musztardowym.

1

Opinie o przepisie

  • Łukasz Dzióbek

    Łukasz Dzióbek, 26.11.2015

    pycha☺

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne skrzydełka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne skrzydełka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne skrzydełka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne skrzydełka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne skrzydełka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne skrzydełka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne skrzydełka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne skrzydełka z kurczakaPikantne skrzydełka z kurczaka

Pikantne skrzydełka z kurczaka to przekąska, Która uzależnia. Ten smakołyk w amerykańskim stylu, jest stworzony do jedzenia rękami, np. przed telewizorem, oglądając film lub mecz. Na większy głód, do skrzydełek możesz przyrządzić frytki i surówkę na bazie kapusty, a uzyskasz domową wersję popularnych fastoodowych dań. Zachęcamy też by poeksperymentować ze składnikami, dorzucając do sosu ziarna sezamu lub zioła. Kluczem do smaku pikantnych skrzydełek jest pyszna musztarda sarepska i pieprz cayenne. To właśnie one nadają potrawie pikanterii. Już łyżeczka pieprzu cayenne, wytwarzanego z niezwykle ostrej papryczki o tej samej nazwie, wystarczy, by twoje danie przyprawiało o rumieńce. Ognisty smak zrównoważy sos z musztardy sarepskiej zmieszanej z miodem. Zapewniamy, że dzięki takiemu połączeniu skrzydełka zawsze wyjdą pyszne i soczyste. Tą metodą można też przygotować kurze podudzia.