Piłkarz

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

8

70 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

100 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

250 gramów

3 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

polewa:

2 opakowania

dekoracja:

3 sztuki

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomarańcze wyszoruj, sparz, osusz. Zetrzyj z nich skórkę. Z pomarańczy wyciśnij sok.

Krok 2

Kasię utrzyj z cukrem na puszysty krem, dodając stopniowo jajka i żółtka oraz nieco mąki. Dodaj sól, skórkę startą z pomarańczy oraz sok.

Krok 3

Wsyp pozostałą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.

Krok 4

Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy. Piecz ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Krok 5

Ostudzone ciasto polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą czekoladową. Zanim polewa zastygnie posyp boki czerwoną posypką.

Krok 6

Na wierzchu ciasta narysuj pisakami kontur koszulki, wypełnij na czerwono rękawki i napisz numer. Żółtą posypką posyp resztę ciasta.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej