Placek akacjowy z twarożkiem i truskawkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placek akacjowy z twarożkiem i truskawkami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 łyżeczek

1 opakowanie

4 łyżki

2 szklanki

1 szklanka

200 gramów

6 łyżek

20 sztuk

0.3 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kwiaty akacji przebierz sprawdzając czy nie ma w nich robaczków - nie płucz żeby nie spłukać pyłku kwiatowego. Do miski wlej mleko i mieszając rózgą wsypuj mieszankę Puszyste Placki z jabłkami Knorr - ciasto ma być gładkie i dość gęste. Dosyp kwiaty, wymieszaj i odstaw na 15 minut.

Krok 2

Twarożek zmiksuj z jogurtem, cukrem i pastą waniliową na gładką masę. Truskawki opłucz, osącz, pokrój w plasterki.

Krok 3

Patelnię, średnicy 20 cm, rozgrzej z 2-ma łyżkami oleju. Wlej połowę ciasta z kwiatami i smaż aż spód ładnie się zrumieni. Przewróć na drugą stronę - może zsunąć placek na płaski talerz czy pokrywkę i odwrócić. Dosmaż pod przykryciem na małym ogniu żeby doszedł w środku i zrumienił się. Przełoż na talerz a na patelni usmaż tak samo drugi placek.

Krok 4

Placki pokrój na trójkąty. Na każdy nałóż po łyżeczce twarożku i przybierz plasterkami truskawek. Ozdób świeżą miętą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek akacjowy z twarożkiem i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek akacjowy z twarożkiem i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek akacjowy z twarożkiem i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek akacjowy z twarożkiem i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek akacjowy z twarożkiem i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek akacjowy z twarożkiem i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek akacjowy z twarożkiem i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek akacjowy z twarożkiem i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej