Placek akacjowy z twarożkiem i truskawkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placek akacjowy z twarożkiem i truskawkami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 łyżeczek

1 opakowanie

4 łyżki

2 szklanki

1 szklanka

200 gramów

6 łyżek

20 sztuk

0.3 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kwiaty akacji przebierz sprawdzając czy nie ma w nich robaczków - nie płucz żeby nie spłukać pyłku kwiatowego. Do miski wlej mleko i mieszając rózgą wsypuj mieszankę Puszyste Placki z jabłkami Knorr - ciasto ma być gładkie i dość gęste. Dosyp kwiaty, wymieszaj i odstaw na 15 minut.

Krok 2

Twarożek zmiksuj z jogurtem, cukrem i pastą waniliową na gładką masę. Truskawki opłucz, osącz, pokrój w plasterki.

Krok 3

Patelnię, średnicy 20 cm, rozgrzej z 2-ma łyżkami oleju. Wlej połowę ciasta z kwiatami i smaż aż spód ładnie się zrumieni. Przewróć na drugą stronę - może zsunąć placek na płaski talerz czy pokrywkę i odwrócić. Dosmaż pod przykryciem na małym ogniu żeby doszedł w środku i zrumienił się. Przełoż na talerz a na patelni usmaż tak samo drugi placek.

Krok 4

Placki pokrój na trójkąty. Na każdy nałóż po łyżeczce twarożku i przybierz plasterkami truskawek. Ozdób świeżą miętą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek akacjowy z twarożkiem i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek akacjowy z twarożkiem i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek akacjowy z twarożkiem i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek akacjowy z twarożkiem i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek akacjowy z twarożkiem i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek akacjowy z twarożkiem i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek akacjowy z twarożkiem i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek akacjowy z twarożkiem i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej