Placek akacjowy z twarożkiem i truskawkami
łatwe
2 osoby zapisały

Składniki
6 łyżeczek
1 opakowanie
4 łyżki
2 szklanki
1 szklanka
200 gramów
6 łyżek
20 sztuk
0.3 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kwiaty akacji przebierz sprawdzając czy nie ma w nich robaczków - nie płucz żeby nie spłukać pyłku kwiatowego. Do miski wlej mleko i mieszając rózgą wsypuj mieszankę Puszyste Placki z jabłkami Knorr - ciasto ma być gładkie i dość gęste. Dosyp kwiaty, wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Krok 2
Twarożek zmiksuj z jogurtem, cukrem i pastą waniliową na gładką masę. Truskawki opłucz, osącz, pokrój w plasterki.
Krok 3
Patelnię, średnicy 20 cm, rozgrzej z 2-ma łyżkami oleju. Wlej połowę ciasta z kwiatami i smaż aż spód ładnie się zrumieni. Przewróć na drugą stronę - może zsunąć placek na płaski talerz czy pokrywkę i odwrócić. Dosmaż pod przykryciem na małym ogniu żeby doszedł w środku i zrumienił się. Przełoż na talerz a na patelni usmaż tak samo drugi placek.
Krok 4
Placki pokrój na trójkąty. Na każdy nałóż po łyżeczce twarożku i przybierz plasterkami truskawek. Ozdób świeżą miętą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Do placków z jabłkami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej