Placek do kawy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

692

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

1.5 szklanki

5 sztuk

0.75 opakowania

1 łyżka

1 opakowanie

2 łyżeczki

1 opakowanie

3 łyżki

1 łyżka

3 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce połączyć sypkie składniki (oprócz kakao i 1 łyżki mąki), dodać roztopioną Kasię i wymieszać.

Krok 2

Wbić jajka, wlać 3/4 szklanki wrzącej wody, olejek waniliowy, wymieszać ciasto ciasto tłuczkiem (pałką) lub mikserem na gładką masę.

Krok 3

Formę do pieczenia wysmarować Kasią i wysypać bułką tartą.

Krok 4

Do formy wlać 2/3 ciasta.

Krok 5

Do pozostałego ciasta wsypać kakao, wymieszać i polać zygzakiem ciasto w formie.

Krok 6

Rodzynki umyć i osączyć.

Krok 7

Skórkę pomarańczową i rodzynki obtoczyć w mące i posypać nimi ciasto.

Krok 8

Placek piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C lub w prodiżu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek do kawy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek do kawy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek do kawy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek do kawy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek do kawy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek do kawy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek do kawy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej