Placek drożdżowy z rabarbarem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placek drożdżowy z rabarbarem

Autor: It's My Little Yummy

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

50 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

3 łyżki

1 szklanka

1 szczypta

1 szklanka

3 sztuki

5 dekagramów

2 szklanki

1 szklanka

1 sztuka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: 1/2 szklanki cukru 5 dkg drożdży 1 szklanka letniego mleka - rozbełtać to wszystko 3 jajka 3 łyżki śmietany szczypta soli 1/2 szklanki oleju 3 szklanki mąki (2 szklanki tortowej i 1 szklanka krupczatki) Kruszonka: 1/2 masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 1 szklanka mąki pszennej

Krok 2

CIASTO: Do miski wsypać 1/2 szklanki cukru, na cukier rozkruszone drożdże, później mleko z jajkami i śmietaną (te 3 składniki rozbełtane), sól, olej, a na górę mąka. NIE MIESZAĆ TEGO!!!!! Pozostawić to najlepiej na całą noc lub na około (6-8 godzin). Po tym czasie wymieszać wszystko i pozostawić na 15 minut. Ciasto wyłożyć na dużą blachę z piekarnika. Blachę wysmarować margaryną. Piec w temperaturze ok. 180 stopni i piec ok. 40-60 minut. RABARBAR: Obrać, pokroi na kawałki i pzesypać cukrem i również pozostawić na całą noc. Następnie wyłożyć na ciasto.

Krok 3

KRUSZONKA 1/2 kostki masła lub margaryny dodać cukier i cukier waniliowy i mąkę. Wszystko wymieszać aż powstaną grudki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek drożdżowy z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek drożdżowy z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek drożdżowy z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek drożdżowy z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek drożdżowy z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek drożdżowy z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek drożdżowy z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek drożdżowy z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto Shrek
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej