Placek drożdżowy z rabarbarem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placek drożdżowy z rabarbarem

Autor: It's My Little Yummy

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

3 łyżki

1 szklanka

1 szczypta

1 szklanka

3 sztuki

5 dekagramów

2 szklanki

1 szklanka

1 sztuka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: 1/2 szklanki cukru 5 dkg drożdży 1 szklanka letniego mleka - rozbełtać to wszystko 3 jajka 3 łyżki śmietany szczypta soli 1/2 szklanki oleju 3 szklanki mąki (2 szklanki tortowej i 1 szklanka krupczatki) Kruszonka: 1/2 masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 1 szklanka mąki pszennej

Krok 2

CIASTO: Do miski wsypać 1/2 szklanki cukru, na cukier rozkruszone drożdże, później mleko z jajkami i śmietaną (te 3 składniki rozbełtane), sól, olej, a na górę mąka. NIE MIESZAĆ TEGO!!!!! Pozostawić to najlepiej na całą noc lub na około (6-8 godzin). Po tym czasie wymieszać wszystko i pozostawić na 15 minut. Ciasto wyłożyć na dużą blachę z piekarnika. Blachę wysmarować margaryną. Piec w temperaturze ok. 180 stopni i piec ok. 40-60 minut. RABARBAR: Obrać, pokroi na kawałki i pzesypać cukrem i również pozostawić na całą noc. Następnie wyłożyć na ciasto.

Krok 3

KRUSZONKA 1/2 kostki masła lub margaryny dodać cukier i cukier waniliowy i mąkę. Wszystko wymieszać aż powstaną grudki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek drożdżowy z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek drożdżowy z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek drożdżowy z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek drożdżowy z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek drożdżowy z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek drożdżowy z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek drożdżowy z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek drożdżowy z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej