Placek drożdżowy z rabarbarem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Placek drożdżowy z rabarbarem

Autor: It's My Little Yummy

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

66 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

5 dekagramów

1 szklanka

3 sztuki

3 łyżki

1 szklanka

2 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: 1/2 szklanki cukru 5 dkg drożdży 1 szklanka letniego mleka - rozbełtać to wszystko 3 jajka 3 łyżki śmietany szczypta soli 1/2 szklanki oleju 3 szklanki mąki (2 szklanki tortowej i 1 szklanka krupczatki) Kruszonka: 1/2 masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 1 szklanka mąki pszennej

Krok 2

CIASTO: Do miski wsypać 1/2 szklanki cukru, na cukier rozkruszone drożdże, później mleko z jajkami i śmietaną (te 3 składniki rozbełtane), sól, olej, a na górę mąka. NIE MIESZAĆ TEGO!!!!! Pozostawić to najlepiej na całą noc lub na około (6-8 godzin). Po tym czasie wymieszać wszystko i pozostawić na 15 minut. Ciasto wyłożyć na dużą blachę z piekarnika. Blachę wysmarować margaryną. Piec w temperaturze ok. 180 stopni i piec ok. 40-60 minut. RABARBAR: Obrać, pokroi na kawałki i pzesypać cukrem i również pozostawić na całą noc. Następnie wyłożyć na ciasto.

Krok 3

KRUSZONKA 1/2 kostki masła lub margaryny dodać cukier i cukier waniliowy i mąkę. Wszystko wymieszać aż powstaną grudki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek drożdżowy z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek drożdżowy z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek drożdżowy z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek drożdżowy z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek drożdżowy z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek drożdżowy z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek drożdżowy z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej