Placek kruchy z wiśniami, budyniem i kokosem

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

220

62 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 szklanki

0.75 szklanki

1 opakowanie

1 łyżeczka

2 łyżki

5 sztuk

100 gramów

masa:

1 litr

3 opakowania

0.75 szklanki

0.5 łyżeczki

5 sztuk

20 dekagramów

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagnieść ciasto. Schłodzić. 1/4 porcji ciasta zagnieść z kokosem i dodatkowym cukrem i uformować kulki.

Krok 2

Masa: Odlać 1 szklankę mleka, resztę zagotować z cukrem i Kasią.

Krok 3

Odlane mleko wymieszać z budyniami, wlać do gotującego się mleka, chwilę gotować.

Krok 4

Do jeszcze gorącego budyniu dodać proszek do pieczenia i ubite białka.

Krok 5

Ciastem wylepić formę, nałożyć odsączone wiśnie wymieszane z galaretką w proszku, nałożyć masę budyniową, posmarować żółtkiem, ułożyć kulki kokosowe.

Krok 6

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek kruchy z wiśniami, budyniem i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek kruchy z wiśniami, budyniem i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek kruchy z wiśniami, budyniem i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek kruchy z wiśniami, budyniem i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek kruchy z wiśniami, budyniem i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek kruchy z wiśniami, budyniem i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek kruchy z wiśniami, budyniem i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej