Placek śmietankowy z jabłkami

- Krok 1Tortownicę wyłożyć biszkoptami lub biszkoptem, boki też (jeśli zdecydujecie, że pieczecie biszkopt, po przekrojeniu drugi blat wykorzystajcie do wyłożenia boków) nasączyć.
- Krok 2Rozpuścić galaretkę w soku. W tym czasie jak galaretka, stygnie robimy krem: oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchny krem (ale trochę cukru zostawcie do białek).
- Krok 3Wlać jeszcze płynną galaretkę do ubitych żółtek, po czym dodać starte na tarce o dużych oczkach jabłka (oprócz jednego jabłka, zostawcie na dekoracje).
- Krok 4Wstawić do lodówki jabłka z jajkami i galaretką, aby lekko zastygły. Ubijcie na sztywno śmietankę z pudrem i dodajcie do masy jabłkowej, potem ubijcie białka z cukrem i dodajcie do masy jabłkowej.
- Krok 5Biszkopt posmarować powidłami śliwkowymi i wyłożyć krem do tortownicy. Wstawić do lodówki na noc najlepiej. Zostawione jabłko bardzo cienko pokroić na plasterki nieobrane i niewydrążone.
- Krok 6Rozłożyć na blaszce z pergaminem lekko posypać cukrem i wstawić do piekarnika, aby się wysuszyło. Przed podaniem udekorować ciasto i posypać pudrem. Smacznego.
Przygotowanie