Placek śmietankowy z jabłkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

86

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

400 gramów

100 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

80 gramów

250 mililitrów

800 gramów

250 gramów

200 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tortownicę wyłożyć biszkoptami lub biszkoptem, boki też (jeśli zdecydujecie, że pieczecie biszkopt, po przekrojeniu drugi blat wykorzystajcie do wyłożenia boków) nasączyć.

Krok 2

Rozpuścić galaretkę w soku. W tym czasie jak galaretka, stygnie robimy krem: oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchny krem (ale trochę cukru zostawcie do białek).

Krok 3

Wlać jeszcze płynną galaretkę do ubitych żółtek, po czym dodać starte na tarce o dużych oczkach jabłka (oprócz jednego jabłka, zostawcie na dekoracje).

Krok 4

Wstawić do lodówki jabłka z jajkami i galaretką, aby lekko zastygły. Ubijcie na sztywno śmietankę z pudrem i dodajcie do masy jabłkowej, potem ubijcie białka z cukrem i dodajcie do masy jabłkowej.

Krok 5

Biszkopt posmarować powidłami śliwkowymi i wyłożyć krem do tortownicy. Wstawić do lodówki na noc najlepiej. Zostawione jabłko bardzo cienko pokroić na plasterki nieobrane i niewydrążone.

Krok 6

Rozłożyć na blaszce z pergaminem lekko posypać cukrem i wstawić do piekarnika, aby się wysuszyło. Przed podaniem udekorować ciasto i posypać pudrem. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek śmietankowy z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek śmietankowy z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek śmietankowy z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek śmietankowy z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek śmietankowy z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek śmietankowy z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek śmietankowy z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej