Placek ze śliwkami

- Krok 1Mąkę posiekać z Kasią, dodać żółtka utarte z cukrem i drożdżami.
- Krok 2Zagnieść ciasto.
- Krok 3Rozwałkować, ułożyć na blaszce na grubość 1,5 cm.
- Krok 4Na wierzch ułożyć wypestkowane śliwki (skórka do spodu).
- Krok 5Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Jedna z najpopularniejszych odmian ciasta z owocami. Śliwki doskonale sprawdzają się we wszelkich wypiekach. Nadają im ładnego koloru i „przełamują” słodki smak ciasta swoją kwaskowatością. Wybierz miękkie i wyraźnie dojrzałe owoce, mogą to być np. śliwki węgierki. Możesz je układać skórką w dół. Dzięki temu sok, który puszczą w czasie pieczenia, pozostanie w miąższu, a nie wsiąknie w spód. Jeśli śliwki są bardzo soczyste, obtocz je dodatkowo w mące ziemniaczanej. Poza sezonem, użyj mrożonych owoców. Nie musisz ich rozmrażać, pamiętaj tylko, by wtedy piec ciasto nieco dłużej. Dobrze sprawdzą się też inne owoce, na przykład morele, brzoskwinie i nektarynki. Całość wykończ kruszonką, udekoruj lukrem albo posyp cukrem pudrem, kiedy tylko ciasto wystygnie. Możesz wymieszać cukier z łyżeczką cynamonu. Uzyskasz nieco inną wersję, jeśli na ostatnim etapie pieczenia nałożysz na wierzch białka ubite z cukrem. Podawaj z dodatkiem kremu z serka mascarpone lub łyżką powideł. Placek jest prosty i szybki w przygotowaniu, nie czekaj więc na specjalną okazję i upiecz go jak najszybciej!