Placek ze śliwkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

110 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

1 sztuka

2 łyżki

4 sztuki

0.75 szklanki

2.5 dekagrama

2.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę posiekać z Kasią, dodać żółtka utarte z cukrem i drożdżami.

Krok 2

Zagnieść ciasto.

Krok 3

Rozwałkować, ułożyć na blaszce na grubość 1,5 cm.

Krok 4

Na wierzch ułożyć wypestkowane śliwki (skórka do spodu).

Krok 5

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek ze śliwkamiPlacek ze śliwkami

Jedna z najpopularniejszych odmian ciasta z owocami. Śliwki doskonale sprawdzają się we wszelkich wypiekach. Nadają im ładnego koloru i „przełamują” słodki smak ciasta swoją kwaskowatością. Wybierz miękkie i wyraźnie dojrzałe owoce, mogą to być np. śliwki węgierki. Możesz je układać skórką w dół. Dzięki temu sok, który puszczą w czasie pieczenia, pozostanie w miąższu, a nie wsiąknie w spód. Jeśli śliwki są bardzo soczyste, obtocz je dodatkowo w mące ziemniaczanej. Poza sezonem, użyj mrożonych owoców. Nie musisz ich rozmrażać, pamiętaj tylko, by wtedy piec ciasto nieco dłużej. Dobrze sprawdzą się też inne owoce, na przykład morele, brzoskwinie i nektarynki. Całość wykończ kruszonką, udekoruj lukrem albo posyp cukrem pudrem, kiedy tylko ciasto wystygnie. Możesz wymieszać cukier z łyżeczką cynamonu. Uzyskasz nieco inną wersję, jeśli na ostatnim etapie pieczenia nałożysz na wierzch białka ubite z cukrem. Podawaj z dodatkiem kremu z serka mascarpone lub łyżką powideł. Placek jest prosty i szybki w przygotowaniu, nie czekaj więc na specjalną okazję i upiecz go jak najszybciej!