
Składniki
150 gramów
2 łyżki
250 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
150 mililitrów
0.5 szklanki
1 łyżeczka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śliwki podziel na cząstki, zasyp je cukrem oraz cynamonem i odstaw na 10 minut.

Krok 2
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy jajko z mlekiem.

Krok 3
Dodaj do ciasta lekko odsączone śliwki i odstaw całość na kilka minut.

Krok 4
Na patelni rozgrzej olej. Powinien być ciepły, ale nie gorący. Łyżką nakładaj ciasto ze śliwkami, tworząc okrągłe racuszki.

Krok 5
Racuchy smaż po kilka minut z każdej strony na złoty kolor.

Krok 6
Odsącz placki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj posypane cukrem pudrem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Racuchy ze śliwkami
Racuchom ze śliwkami, tak jak i innym tradycyjnym słodkościom kuchni polskiej, trudno będzie się oprzeć! Tym razem na stole zagoszczą racuchy bez drożdży. Przeniosą nas one do czasów dzieciństwa, gdzie często serwowały je nasze babcie. Zobacz, jak zrobić racuchy ze śliwkami, które posmakują każdemu. Udaj się z nami w tę słodką, pachnącą podróż!
Dla kogo?
Dla wszystkich łasuchów, ceniących sobie tradycyjne przepisy. Ta wersja na pewno przypadnie Wam do gustu!
Na jaką okazję?
Przepis na racuchy bez drożdży to idealny pomysł na słodki podwieczorek. Pokochają go dorośli i dzieci!
Czy wiesz, że?
Racuchy to w wielu domach jedna z potraw wigilijnych. Są wtedy przygotowywane na bazie oleju, bez nadzienia, jajek i mleka.
Dla urozmaicenia
Jeśli zamiast racuchów bez drożdży chcesz usmażyć racuchy drożdżowe, zamień proszek do pieczenia na 15 g drożdży i odstaw ciasto do wyrośnięcia. Będzie pysznie!