Placek ze śliwkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

36

148 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

483 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

599 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 gramów

250 gramów

0.5 opakowania

125 mililitrów

3 łyżki

1 sztuka

400 gramów

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj w misce z drożdżami, dodaj letnie mleko i jajko.

Krok 2

Wszystko wymieszaj mikserem, dodaj rozpuszczoną Kasię i znów wymieszaj.

Krok 3

Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.

Krok 4

Śliwki umyj, wypestkuj, pokrój na ćwiartki.

Krok 5

Płaską formę do tart lub tortownicę wysmaruj Kasią i obsyp mąką.

Krok 6

Ciasto lekko rozwałkuj na posypanym mąką stole, przełóż do formy, a następnie mokrymi dłońmi rozciągnij na całej powierzchni.

Krok 7

Na ciasto układaj gęsto śliwki skórką do powierzchni ciasta.

Krok 8

Piecz około 25 minut w 170 stopni C.

Krok 9

Po upieczeniu i ostygnięciu posyp cukrem pudrem.

8

Opinie o przepisie

  • magda stancu

    magda stancu, 29.04.2020

    pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • czak noris

    czak noris, 13.09.2017

    ludzie no cos tu jest skopane z tym przepisem. No jak 40gram sliwek na ciasto, albo 40g margaryny... przeciez to za malo na ciasto. Wezcie sie zastanowcie zanim kurva wstawicie przepis partacze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Jaśkowiak

    Marta Jaśkowiak, 24.09.2016

    Czy można dodać świeżych drożdży?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Pacera

    Jan Pacera, 04.01.2016

    Dziękuję mam wysoką formę, trochę dłużej i teraz powinno być dobrze?!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto, 16.12.2015

    Panie Janie, ciasto może być pieczone z termoobiegiem albo góra i dół razem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Pacera

    Jan Pacera, 15.12.2015

    To jeszcze jedno bo podoba mi się ten przepis, ale ten czas, ok 25 min - to jest z termoobiegiem? Lub czy góra czy dól, czy razem?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto, 14.12.2015

    Witamy, podany w przepisie czas pieczenia jest prawidłowy. Ciasto jest pieczone w formie do tarty, która jest niska i dlatego czas podany jest w zupełności wystarczający. Jeśli piecze Pan ciasto w mniejszej formie, ale wyższej, wtedy czas pieczenia trzeba odpowiednio zwiększyć. Pozdrawiamy, Redakcja Moje Ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Pacera

    Jan Pacera, 05.12.2015

    Po 25 minutach pieczenia wychodzi surowe, - naraziłem sięmna kloszty z tym przepisem!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek ze śliwkamiPlacek ze śliwkami

Owoce świetnie komponują się z różnymi rodzajami ciast. Jesienią, w sezonie na śliwki, przyrządź z nich pyszny placek z ciasta drożdżowego. Aby dobrze wyrósł, przygotuj zaczyn drożdżowy i odstaw go do wyrośnięcia. Ewentualnie wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i po zagnieceniu pozostaw w ciepłym miejscu. Pamiętaj o tym, że dodane mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące. Opcjonalnie ciasto drożdżowe możesz zastąpić również kruchym, przygotowanym na bazie mąki pszennej, ubitych białek oraz żółtek utartych z kostką do pieczenia. Gotową masą wyłóż dowolną formę. Może to być np. tortownica lub prostokątna blacha. Na wierzchu ułóż śliwki bez pestek – jeśli owoce są duże, pokrój je na ćwiartki lub połówki. Umieść je na wierzchu wypieku – w trakcie pieczenia puszczą sok, dzięki czemu gotowy będzie bardziej miękki. Smak ciasta uatrakcyjnisz, jeśli oprócz śliwek, dodasz do niego również gruszki lub jabłka. Placek serwuj po ostygnięciu, oprószony obficie cukrem pudrem. Zastąpić go możesz posypką ze słodkiej kruszonki. Sprawdź listę składników i upiecz placek ze śliwkami.