Placek zielony

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

4 sztuki

1 szklanka

1 szklanka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 opakowanie

masa:

8 sztuk

3 szklanki

4 łyżki

2 opakowania

wierzch:

0.6 szklanki

20 dekagramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier.

Krok 2

Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem.

Krok 3

Dawać na przemian żółtka i mąkę, delikatnie mieszając.

Krok 4

Gotowe ciasto wlać do tacki i upiec w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut.

Krok 5

Obrać 8 jabłek, pokroić w ćwiartki lub ósemki.

Krok 6

Zagotować 3 szklanki wody z 4 łyżkami cukru, włożyć jabłka, zagotować i odsączyć. Wyłożyć na upieczony biszkopt.

Krok 7

W 1 szklance wody wymieszać 2 budynie śmietankowe (bez cukru) i ugotować w wodzie z jabłek.

Krok 8

Gorący budyń wylać na jabłka.

Krok 9

Rozpuścić 1/2 kostki margaryny Kasi i 2/3 szklanki cukru, dodać 20 dag kokosu i 2 całe jajka.

Krok 10

Wszystko wymieszać i wyłożyć na budyń.

Krok 11

Zapiekać w piekarniku około 30 minut do zarumienienia się kokosu.

Krok 12

Piec w dwóch blaszkach, żeby biszkopt się nie przypalił.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek zielony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek zielony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek zielony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek zielony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek zielony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek zielony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek zielony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej