Pni Dynia

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

50 gramów

1.6 szklanki

0.6 szklanki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.25 łyżeczki

0.5 szklanki

1 szklanka

1 łyżeczka

1 szklanka

3 sztuki

krem pomarańczowy:

2 opakowania

1 łyżeczka

2 szklanki

null gramów

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy.

Krok 2

W drugim naczyniu wymieszać maślankę, puree z dyni, ekstrakt z wanilii.

Krok 3

W misie miksera utrzeć masło i Kasię z cukrem, do lekkości i puszystości. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Następnie na zmianę, w 3-ech turach dodawać przesiane składniki i odłożoną mieszankę maślankowo - dyniową. Krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników.

Krok 4

Dwie formy tortownice o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno.

Krok 5

Pomiędzy nie rozdzielić ciasto, wyrównać.

Krok 6

Piec w temperaturze 180ºC przez 22 - 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Krok 7

Wyjąć, przestudzić chwilę w formie, następnie wystudzić na kratce.

Krok 8

Krem pomarańczowy: Serek kremowy zmiksować w misie miksera z Kasią, wanilią i skórką z pomarańczy. Dodawać cukier puder, w kilku turach, miksując. Na końcu wmiksować barwnik do otrzymania pożądanego koloru.

Krok 9

Wykonanie. Na paterze położyć pierwszy z blatów czekoladowych. Posmarować połową kremu. Na górę wyłożyć drugi blat czekoladowy i pokryć pozostałym kremem. Schłodzić w lodówce. Górę oprószyć kakao (opcjonalnie). * Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - w tym celu niedużą dynię umyć i przekroić na kilka mniejszych części, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Tak przygotowaną dynię ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką; piec w temperaturze 180ºC przez około 90 minut, do miękkości. Ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować blenderem na puree.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pni Dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pni Dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pni Dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pni Dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pni Dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pni Dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pni Dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej