Portobello faszerowane kaszotto meksykańskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Portobello faszerowane kaszotto meksykańskim

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

heart
78 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

8 sztuk

400 gramów

50 mililitrów

1 opakowanie

1 sztuka

1 pęczek

100 gramów

1 łyżka

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby umyj, oderwij od nich nóżki i pokrój ja w plasterki. Cebule i awokado pokrój w kosteczkę, czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj, ser zetrzyj na tarce.

Portobello faszerowane kaszotto meksykańskim - Krok 1

Krok 2

Cebulę, czosnek podsmaż w garnku na oleju, dodaj pokrojone nóżki, smaż chwilę, następnie dodaj kaszotto, puszkę pomidorów i 250ml wody. Gotuj pod przykryciem około 15 minut.

Portobello faszerowane kaszotto meksykańskim - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie dodaj awokado, papryczki jalapeno i natkę kolendry. Wymieszaj.

Portobello faszerowane kaszotto meksykańskim - Krok 3

Krok 4

Farszem napełnij kapelusze grzybów, oprósz je serem i wstaw na 10 minut do rozgrzanego do temperatury 200*C piekarnika. Po upieczeniu w grzyby powtykaj chipsy, możesz podać ze śmietaną.

Portobello faszerowane kaszotto meksykańskim - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz nafaszerować pieczarki lub boczniaki.

1

Opinie o przepisie

  • martiosza

    martiosza , 26.03.2020

    TAK Faszerowane grzyby są hitem każdej domówki. Sposób podania z chipsami tacos?! WOW! Dlaczego nigdy na to nie wpadłam?! Do farszu dodałabym 1-2 łyżki śmietany 18% lub opakowanie serka kremowego (takiego, jak do kanapek) - nadałoby to fajnej kremowej konsystencji, a całość farszu byłaby mniej sypka i fajnie ze sobą połączona.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Portobello faszerowane kaszotto meksykańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Portobello faszerowane kaszotto meksykańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Portobello faszerowane kaszotto meksykańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Portobello faszerowane kaszotto meksykańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Portobello faszerowane kaszotto meksykańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Portobello faszerowane kaszotto meksykańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Portobello faszerowane kaszotto meksykańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Portobello faszerowane kaszotto meksykańskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Portobello faszerowane kaszotto meksykańskimPortobello faszerowane kaszotto meksykańskim

Czas na nadziewanie! Jeśli lubisz dania w formie faszerowanej, to mamy coś dla Ciebie! Portobello faszerowane kaszottem meksykańskim to przepis z kuchni polskiej inspirowany smakami Meksyku. Skusisz się? Zobacz, z czym to się je!

Dla kogo?

Miłośnicy nadziewanych warzyw, łączcie się! Portobello faszerowane kaszottem meksykańskim to ciekawe urozmaicenie dla papryk czy cukinii.

Na jaką okazję?

Na obiad! W przygotowanie posiłku zaangażuj całą rodzinę. W końcu nic tak nie zbliża jak wspólne gotowanie!

Czy wiesz, że?

Portobello to gatunek grzybów z rodziny pieczarkowatych.

Dla urozmaicenia:

W ten sam sposób możesz nafaszerować pieczarki lub boczniaki.