Portobello faszerowane kaszotto meksykańskim

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

14 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

400 gramów

1 sztuka

8 sztuk

100 gramów

50 mililitrów

1 łyżka

20 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby umyj, oderwij od nich nóżki i pokrój ja w plasterki. Cebule i awokado pokrój w kosteczkę, czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj, ser zetrzyj na tarce.

Portobello faszerowane kaszotto meksykańskim - Krok 1

Krok 2

Cebulę, czosnek podsmaż w garnku na oleju, dodaj pokrojone nóżki, smaż chwilę, następnie dodaj kaszotto, puszkę pomidorów i 250ml wody. Gotuj pod przykryciem około 15 minut.

Portobello faszerowane kaszotto meksykańskim - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie dodaj awokado, papryczki jalapeno i natkę kolendry. Wymieszaj.

Portobello faszerowane kaszotto meksykańskim - Krok 3

Krok 4

Farszem napełnij kapelusze grzybów, oprósz je serem i wstaw na 10 minut do rozgrzanego do temperatury 200*C piekarnika. Po upieczeniu w grzyby powtykaj chipsy, możesz podać ze śmietaną.

Portobello faszerowane kaszotto meksykańskim - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz nafaszerować pieczarki lub boczniaki.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Portobello faszerowane kaszotto meksykańskimPortobello faszerowane kaszotto meksykańskim

Czas na nadziewanie! Jeśli lubisz dania w formie faszerowanej, to mamy coś dla Ciebie! Portobello faszerowane kaszottem meksykańskim to przepis z kuchni polskiej inspirowany smakami Meksyku. Skusisz się? Zobacz, z czym to się je!

Dla kogo?

Miłośnicy nadziewanych warzyw, łączcie się! Portobello faszerowane kaszottem meksykańskim to ciekawe urozmaicenie dla papryk czy cukinii.

Na jaką okazję?

Na obiad! W przygotowanie posiłku zaangażuj całą rodzinę. W końcu nic tak nie zbliża jak wspólne gotowanie!

Czy wiesz, że?

Portobello to gatunek grzybów z rodziny pieczarkowatych.

Dla urozmaicenia:

W ten sam sposób możesz nafaszerować pieczarki lub boczniaki.