
Składniki
2 sztuki
5 sztuk
1 sztuka
null
2 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
5 sztuk
1 pęczek
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do 2 litrów wody włóż włoszczyznę, listek laurowy, ziarna jałowca i ziele angielskie. Ugotuj wywar.
Krok 2
Wątróbki pokrój w kostkę, a cebulę posiekaj. Duś razem na maśle przez 10 minut.
Krok 3
Następnie zmiksuj, rozprowadź w przecedzonym wywarze z jarzyn, dopraw żółtkami rozbitymi ze śmietaną i posól.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej