
Składniki
200 gramów
2 sztuki
150 gramów
200 mililitrów
3 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
800 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj 800 mililitrów wody. Następnie dodaj kostki Knorr i rozpuść w gorącej wodzie.
Krok 2
Do bulionu dodaj rzeżuchę, czosnek i śmietanę, gotuj 2-3 minuty. Następnie pokrusz ser i również dodaj do garnka.
Krok 3
Gdy ser roztopi się zmiksuj zupę blenderem. Zupa powinna uzyskać gładką konsystencję. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 4
Masło rozpuść. Pieczywo tostowe okrój ze skórki, a środkową część pokrój w kostkę grubości 0,5 x 0,5 centymetra i opiecz na rozgrzanej, suchej patelni. Zrumienione grzanki polej masłem i oprósz delikatnie solą. Gotową zupę podawaj z chrupiącymi grzankami i listkami świeżego tymianku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej