Przekładaniec siostry Anastazji

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

13 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

130 osób wydrukowało

Pobierz pdf

100 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto kruche:

3 szklanki

22 dekagramy

18 dekagramów

1 łyżka

5 łyżek

6 sztuk

masa jabłkowa:

1 kilogram

1 łyżka

1 opakowanie

masa kokosowa:

6 sztuk

1 szklanka

1 łyżka

masa orzechowa:

4 sztuki

12 dekagramów

0.75 szklanki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

KRUCHE CIASTO: Mąkę zamieszać z proszkiem. Dodać Kasię i posiekać nożem. Cukier utrzeć z żółtkami i dodać do mąki.

Krok 2

Dodać śmietanę i lekko wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Z doświadczenia już wiem, że ze śmietaną ciasto wychodzi twardawe, więc proponuję dać 2 łyżki śmietany i 2 łyżki oleju.

Krok 3

MASA JABŁKOWA: Jabłka zetrzeć na grubej tarce i podsmażyć razem z cukrem do odparowania wody. Na końcu wsypać galaretkę i dobrze wymieszać.

Krok 4

MASA KOKOSOWA: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, kokos i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać.

Krok 5

MASA ORZECHOWA: Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka i wymieszać. Dodać resztę składników i wymieszać. I znowu z doświadczenia wiem, że kakao powoduje, że nie bardzo czuć orzechy, więc proponuję zrezygnować z kakao i dodać więcej orzechów, np. 15 dag.

Krok 6

Przygotować dużą blachę szarlotkową. Układanie ciast: * I połowa kruchego ciasta * masa jabłkowa * masa kokosowa * masa orzechowa * II kruche ciasto. Piec całość w temp. 180−200 st. przez ok. 20−30 min. U mnie wykończenie z polewy czekoladowej i posypane wiórkami kokosowymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Przekładaniec siostry Anastazji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Przekładaniec siostry Anastazji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Przekładaniec siostry Anastazji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Przekładaniec siostry Anastazji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Przekładaniec siostry Anastazji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Przekładaniec siostry Anastazji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Przekładaniec siostry Anastazji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej