Przekładańce ziemniaczane - podhalańskie: przepis | Przepisy.pl pixel

Ziemniaczane przekładańce po zakopiańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
331 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

267 osób wydrukowało

Pobierz pdf

936 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

4 sztuki

4 łyżki

2 łyżki

100 gramów

2 sztuki

1 pęczek

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek obierz, posiekaj a następnie rozetrzyj na miazgę z odrobiną majonezu.

Ziemniaczane przekładańce po zakopiańsku  - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki umyj, osusz, pokrój w grube talarki. Ziemniaki przełóż do miski, dodaj do nich dwie łyżki majonezu, słodką i ostrą paprykę majeranek, czosnek. Całość dokładnie wymieszaj. Przygotowana w ten sposób marynata z majonezem sprawi, że ziemniaki idealnie się opieką, pozostając jednak lekko wilgotne na powierzchni, co będzie istotne w dalszym etapie.

Ziemniaczane przekładańce po zakopiańsku  - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na 10 minut. Po tym czasie ziemniaki przełóż do wystygnięcia.

Ziemniaczane przekładańce po zakopiańsku  - Krok 3

Krok 4

Kiełbasę ogórki i ser pokrój w podobnej wielkości talarki. Pokrój drobno szczypior.

Ziemniaczane przekładańce po zakopiańsku  - Krok 4

Krok 5

Plaster ziemniaka nadziej na patyk od szaszłyku, połóż na nim plaster kiełbasy i plaster ogórka. Całość przykryj plastrem sera. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników, formując kilka „przekładańców”. Gotowe ziemniaki tuż przed podaniem wstaw do piekarnika nagrzanego do 190*C na kolejne 10 minut.

Ziemniaczane przekładańce po zakopiańsku  - Krok 5

Krok 6

Pozostały majonez wymieszaj z jogurtem i posiekanym szczypiorem. Upieczone ziemniaki polej sosem po wierzchu.

Ziemniaczane przekładańce po zakopiańsku  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do ziemniaków możesz dołożyć również plaster cebuli.

1

Opinie o przepisie

  • Jess Bonarsky

    Jess Bonarsky , 09.10.2016

    Kochani, spróbujcie mojego przepisu na super sos czosnkowy! https://www.youtube.com/watch?v=N4RBsWH3Lmo

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaczane przekładańce po zakopiańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaczane przekładańce po zakopiańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaczane przekładańce po zakopiańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaczane przekładańce po zakopiańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaczane przekładańce po zakopiańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaczane przekładańce po zakopiańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaczane przekładańce po zakopiańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaczane przekładańce po zakopiańsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaczane przekładańce po zakopiańsku Ziemniaczane przekładańce po zakopiańsku

Ziemniaczane przekładańce po zakopiańsku to dobra inspiracja na codzienny obiad lub szybką przekąskę. Potrawa ta doskonale smakuje zarówno na ciepło, oblana sosem, jak i na zimno. Aby ją przygotować, najpierw posiekaj drobno czosnek i rozetrzyj go z odrobiną majonezu. Następnie umyte i osuszone ziemniaki pokrój w talarki. Wykonaj marynatę: do ziemniaków dołóż majonez, paprykę, majeranek oraz czosnek. Dzięki tak przygotowanej marynacie, ziemniaki nie wysuszą się podczas pieczenia, ale będą lekko chrupiące. Następnie ziemniaczane talarki ułóż na blaszce do pieczenia, wcześniej przykrytej papierem. Kiełbasę, ser i ogórki pokrój w talarki, a po wyjęciu ziemniaków z piekarnika, wszystkie składniki kolejno nabijaj na wykałaczki. Przed podaniem gotowe przekładańce włóż jeszcze na chwilę do piekarnika. Podawaj polane sosem z majonezu, jogurtu oraz szczypiorku. Wypróbuj przepis na te niebanalne ziemniaczane przekładańce po zakopiańsku i koniecznie podziel się z nami swoją opinią. Życzymy smacznego.