Pieczeń rzymska z jajkiem i papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczeń rzymska z jajkiem i papryką

Autor: Łucja

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

5 sztuk

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

0.5 łyżki

0.3 szklanki

0.5 łyżeczki

2 łyżeczki

0.5 łyżki

1 szklanka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

4 jajka gotujemy na twardo.

Krok 2

Cebulę oraz paprykę kroimy w sporą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy warzywa. Dodajemy oregano, szczyptę soli, rozmaryn oraz kminek mielony. Gdy cebula się zeszkli przekładamy wraz z oliwą do malaksera (można też użyć blender) i blendujemy z dodatkiem wody.

Krok 3

Do miski wkładamy mięso i dodajemy warzywną masę. Wbijamy 1 jajko i łączymy. Doprawiamy chilli, przyprawą do mielonego, pieprzem i solą.

Krok 4

Wykładamy Brytfannę papierem do pieczenia i robimy ok. 1cm warstwę mięsa. Układamy na niej wcześniej ugotowane jajka po czym wypełniamy resztą mięsa. Delikatnie uklepujemy żeby nie było w środku pustych miejsc. Smarujemy wierzch ketchupem.

Krok 5

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy godzinę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń rzymska z jajkiem i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń rzymska z jajkiem i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń rzymska z jajkiem i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń rzymska z jajkiem i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń rzymska z jajkiem i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń rzymska z jajkiem i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń rzymska z jajkiem i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń rzymska z jajkiem i papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szybkie skrzydełka w coli
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej