Składniki
1 kilogram
5 sztuk
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
0.5 łyżki
0.3 szklanki
0.5 łyżeczki
2 łyżeczki
0.5 łyżki
1 szklanka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
4 jajka gotujemy na twardo.
Krok 2
Cebulę oraz paprykę kroimy w sporą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy warzywa. Dodajemy oregano, szczyptę soli, rozmaryn oraz kminek mielony. Gdy cebula się zeszkli przekładamy wraz z oliwą do malaksera (można też użyć blender) i blendujemy z dodatkiem wody.
Krok 3
Do miski wkładamy mięso i dodajemy warzywną masę. Wbijamy 1 jajko i łączymy. Doprawiamy chilli, przyprawą do mielonego, pieprzem i solą.
Krok 4
Wykładamy Brytfannę papierem do pieczenia i robimy ok. 1cm warstwę mięsa. Układamy na niej wcześniej ugotowane jajka po czym wypełniamy resztą mięsa. Delikatnie uklepujemy żeby nie było w środku pustych miejsc. Smarujemy wierzch ketchupem.
Krok 5
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy godzinę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcej