Pieczeń rzymska z jajkiem i papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczeń rzymska z jajkiem i papryką

Autor: Łucja

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

5 sztuk

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

0.5 łyżki

0.3 szklanki

0.5 łyżeczki

2 łyżeczki

0.5 łyżki

1 szklanka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

4 jajka gotujemy na twardo.

Krok 2

Cebulę oraz paprykę kroimy w sporą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy warzywa. Dodajemy oregano, szczyptę soli, rozmaryn oraz kminek mielony. Gdy cebula się zeszkli przekładamy wraz z oliwą do malaksera (można też użyć blender) i blendujemy z dodatkiem wody.

Krok 3

Do miski wkładamy mięso i dodajemy warzywną masę. Wbijamy 1 jajko i łączymy. Doprawiamy chilli, przyprawą do mielonego, pieprzem i solą.

Krok 4

Wykładamy Brytfannę papierem do pieczenia i robimy ok. 1cm warstwę mięsa. Układamy na niej wcześniej ugotowane jajka po czym wypełniamy resztą mięsa. Delikatnie uklepujemy żeby nie było w środku pustych miejsc. Smarujemy wierzch ketchupem.

Krok 5

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy godzinę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń rzymska z jajkiem i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń rzymska z jajkiem i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń rzymska z jajkiem i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń rzymska z jajkiem i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń rzymska z jajkiem i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń rzymska z jajkiem i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń rzymska z jajkiem i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń rzymska z jajkiem i papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka meksykańska
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej