Ptysiowe choineczki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

23

89 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

89 osób wydrukowało

Pobierz pdf

301 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

150 gramów

180 mililitrów

3 sztuki

1 szczypta

krem:

1 opakowanie

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlej wodę, dodaj Kasię i szczyptę soli, zagotuj. Wsyp mąkę i mieszaj energicznie, aż ciasto utworzy kulę. Zdejmij z ognia.

Ptysiowe choineczki - Krok 1

Krok 2

Gdy ciasto lekko przestygnie wbijaj do niego pojedynczo jajka mieszając całość mikserem.

Ptysiowe choineczki - Krok 2

Krok 3

Ciasto przełóż do szprycy i wyciskaj na papier do pieczenia cienkie kółka o średnicy około 5 cm i małe kuleczki o średnicy 1-1,5 cm. (Na każde duże kółko przypada około 11 małych kuleczek.) Wstaw do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piecz 10-15 minut. Najlepiej piec oddzielnie duże i małe kółka.

Ptysiowe choineczki - Krok 3

Krok 4

W rondlu zagotuj szklankę mleka. W reszcie rozpuść krem w proszku. Wlej do gotującego mleka i gotuj, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstaw krem do wystygnięcia. Aby na jego powierzchni nie utworzył się kożuch należy na powierzchni krem położyć folię spożywczą.

Ptysiowe choineczki - Krok 4

Krok 5

Miękką Kasię ubij mikserem, dodając po łyżce wystudzony krem budyniowy.

Ptysiowe choineczki - Krok 5

Krok 6

Na krążkach z ciasta ułóż łyżkę kremu i powciskaj w niego kuleczki z ciasta. Znowu połóż odrobinę kremu i następne kulki. Całość oprósz cukrem pudrem.

Ptysiowe choineczki - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ptysiowe choineczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ptysiowe choineczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ptysiowe choineczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ptysiowe choineczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ptysiowe choineczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ptysiowe choineczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ptysiowe choineczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej