Pyzy z koperkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pyzy z koperkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

135 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

108 osób wydrukowało

Pobierz pdf

216 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 pęczek

1 łyżka

4 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części.

Pyzy z koperkiem   - Krok 1

Krok 2

Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki.

Pyzy z koperkiem   - Krok 2

Krok 3

Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach na małą kulkę. Gotowe pyzy odstaw na kilka minut, aby podeschły.

Pyzy z koperkiem   - Krok 3

Krok 4

Gotuj pyzy 2-3 minuty w wodzie, aż wypłyną.

Pyzy z koperkiem   - Krok 4

Krok 5

Na patelni rozpuść masło i dopraw je przyprawą Knorr. Ugotowane pyzy przełóż na talerz i polej rozpuszczonym masłem ziołowym. Udekoruj gałązkami świeżego koperku i podawaj.

Pyzy z koperkiem   - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Hnatów

    Katarzyna Hnatów , 14.02.2021

    Bardzo pyszne i łatwe w wykonaniu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyzy z koperkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyzy z koperkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyzy z koperkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyzy z koperkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyzy z koperkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyzy z koperkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyzy z koperkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pyzy z koperkiem   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
10 osób ogląda przepis:
Uzbecki pilaw
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.

Czytaj więcej

Delikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Czytaj więcej