Rascon do Los Reyes - hiszpańskie ciasto na święto Trzech Króli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rascon do Los Reyes - hiszpańskie ciasto na święto Trzech Króli

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

0.5 szklanki

1 sztuka

1 szklanka

3 sztuki

500 gramów

120 gramów

1 sztuka

40 gramów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozpuść w 3 łyżkach ciepłego mleka. Dodaj niepełną szklankę mąki i mieszaj do otrzymania gładkiej masy. Odstaw w ciepłe miejscu, aby masa powiększyła objętość.

Krok 2

Cytrynę i pomarańczę sparz wrzątkiem i obierz. Jajka wbij pojedynczo do miski.

Krok 3

Pozostałą mąkę przesiej do dużego naczynia, zrób pośrodku dołek, wlej jajka, wsyp cukier, sól, dodaj resztę mleka, skórkę z cytryny i pomarańczy. Zagniataj i wyrabiaj ciasto około 5 minut.

Krok 4

Dodaj masło i ponownie wyrabiaj, aż całe połączy się z ciastem. Wlej zaczyn i całość wyrabiaj na gładkie jednolite ciasto. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na 2 godziny.

Krok 5

Po ich upływie wyrób ciasto ponownie, uformuj w wałek i przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem, nadając tym samym ciastu kształt okręgu.

Krok 6

Wierzch udekoruj kandyzowanymi owocami. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni przez 40 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rascon do Los Reyes - hiszpańskie ciasto na święto Trzech Króli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rascon do Los Reyes - hiszpańskie ciasto na święto Trzech Króli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rascon do Los Reyes - hiszpańskie ciasto na święto Trzech Króli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rascon do Los Reyes - hiszpańskie ciasto na święto Trzech Króli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rascon do Los Reyes - hiszpańskie ciasto na święto Trzech Króli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rascon do Los Reyes - hiszpańskie ciasto na święto Trzech Króli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rascon do Los Reyes - hiszpańskie ciasto na święto Trzech Króli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rascon do Los Reyes - hiszpańskie ciasto na święto Trzech Króli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej