Rascon do Los Reyes - hiszpańskie ciasto na święto Trzech Króli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rascon do Los Reyes - hiszpańskie ciasto na święto Trzech Króli

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

0.5 szklanki

1 sztuka

1 szklanka

3 sztuki

500 gramów

120 gramów

1 sztuka

40 gramów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozpuść w 3 łyżkach ciepłego mleka. Dodaj niepełną szklankę mąki i mieszaj do otrzymania gładkiej masy. Odstaw w ciepłe miejscu, aby masa powiększyła objętość.

Krok 2

Cytrynę i pomarańczę sparz wrzątkiem i obierz. Jajka wbij pojedynczo do miski.

Krok 3

Pozostałą mąkę przesiej do dużego naczynia, zrób pośrodku dołek, wlej jajka, wsyp cukier, sól, dodaj resztę mleka, skórkę z cytryny i pomarańczy. Zagniataj i wyrabiaj ciasto około 5 minut.

Krok 4

Dodaj masło i ponownie wyrabiaj, aż całe połączy się z ciastem. Wlej zaczyn i całość wyrabiaj na gładkie jednolite ciasto. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na 2 godziny.

Krok 5

Po ich upływie wyrób ciasto ponownie, uformuj w wałek i przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem, nadając tym samym ciastu kształt okręgu.

Krok 6

Wierzch udekoruj kandyzowanymi owocami. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni przez 40 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rascon do Los Reyes - hiszpańskie ciasto na święto Trzech Króli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rascon do Los Reyes - hiszpańskie ciasto na święto Trzech Króli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rascon do Los Reyes - hiszpańskie ciasto na święto Trzech Króli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rascon do Los Reyes - hiszpańskie ciasto na święto Trzech Króli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rascon do Los Reyes - hiszpańskie ciasto na święto Trzech Króli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rascon do Los Reyes - hiszpańskie ciasto na święto Trzech Króli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rascon do Los Reyes - hiszpańskie ciasto na święto Trzech Króli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rascon do Los Reyes - hiszpańskie ciasto na święto Trzech Króli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej