Rascon do Los Reyes - hiszpańskie ciasto na święto Trzech Króli
średnie
5 osób zapisało

Składniki
1 łyżeczka
0.5 szklanki
1 sztuka
1 szklanka
3 sztuki
500 gramów
120 gramów
1 sztuka
40 gramów
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże rozpuść w 3 łyżkach ciepłego mleka. Dodaj niepełną szklankę mąki i mieszaj do otrzymania gładkiej masy. Odstaw w ciepłe miejscu, aby masa powiększyła objętość.
Krok 2
Cytrynę i pomarańczę sparz wrzątkiem i obierz. Jajka wbij pojedynczo do miski.
Krok 3
Pozostałą mąkę przesiej do dużego naczynia, zrób pośrodku dołek, wlej jajka, wsyp cukier, sól, dodaj resztę mleka, skórkę z cytryny i pomarańczy. Zagniataj i wyrabiaj ciasto około 5 minut.
Krok 4
Dodaj masło i ponownie wyrabiaj, aż całe połączy się z ciastem. Wlej zaczyn i całość wyrabiaj na gładkie jednolite ciasto. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na 2 godziny.
Krok 5
Po ich upływie wyrób ciasto ponownie, uformuj w wałek i przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem, nadając tym samym ciastu kształt okręgu.
Krok 6
Wierzch udekoruj kandyzowanymi owocami. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni przez 40 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej