Rodzynkowiec

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

8 sztuk

2 szklanki

2 łyżeczki

4 łyżki

krem rodzynkowy:

40 dekagramów

1 szklanka

2 opakowania

masa czekoladowa:

1 opakowanie

2 szklanki

2 opakowania

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rodzynki namoczyć na noc w alkoholu.

Krok 2

Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier.

Krok 3

Ubijając dodawać po jednym żółtku.

Krok 4

Delikatnie mieszając łyżką dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Krok 5

Wylać na dużą blachę i upiec na złoty kolor.

Krok 6

Na mleku ugotować budyń z cukrem. Ostudzić.

Krok 7

Kasię utrzeć i dodawać budyń.

Krok 8

Czekolady wraz z Kasią rozpuścić, dodać osączone rodzynki i chwilę razem pogotować.

Krok 9

Odstawić do ostygnięcia co jakiś czas mieszając.

Krok 10

Biszkopt przekroić na 2 części, lekko nasączyć (mocna herbata z sokiem z 1/2 cytryny i rumem) posmarować dżemem z czarnej porzeczki i wyłożyć połowę masy czekoladowej.

Krok 11

Przykryć drugą połową ciasta, nasączyć, rozsmarować resztę masy.

Krok 12

Na wierzch wyłożyć całkiem zimne rodzynki w czekoladzie.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej