Rodzynkowiec

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

5 sztuk

0.5 szklanki

0.75 szklanki

0.25 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżka

masa:

2 szklanki

20 dekagramów

3 łyżki

5 sztuk

25 dekagramów

10 dekagramów

2 łyżki

masa z rodzynkami:

40 dekagramów

1 opakowanie

1 opakowanie

0.5 opakowania

1 opakowanie

1 słoik

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, po jednym żółtku. Masę delikatnie wymieszać z przesianymi mąkami, proszkiem do pieczenia i olejem.

Krok 2

Upiec biszkopt. 1 i 1/2 szkl. mleka zagotować z cukrem. W 1/2 szkl. mleka rozmieszać żółtka i mąkę, wlać do gorącego mleka. Wystudzić budyń.

Krok 3

Utrzeć Kasię, dodawać po łyżce budyniu, dodać kakao. Rodzynki moczyć przez całą noc w spirytusie, odsączyć, alkohol zachować. Kasię ogrzać i rozpuścić w niej czekolady.

Krok 4

Dodać rodzynki i połowę alkoholu. Biszkopt przekroić na dwa placki. Jedną cześć posmarować dżemem.

Krok 5

Przełożyć połową masy, powciskać w nią beziki. Przykryć drugą połową biszkoptu i skropić drugą połową alkoholu.

Krok 6

Nałożyć resztę masy. Po przestudzeniu wyłożyć masę z rodzynkami na masę kakaową. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rodzynkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rodzynkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rodzynkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rodzynkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rodzynkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rodzynkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rodzynkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pysio ciasto
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej