Rogaliki półfrancuskie z powidłami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

11

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

193 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

250 gramów

500 gramów

14 gramów

100 gramów

200 gramów

1 sztuka

nadzienie:

150 gramów

15 sztuk

20 gramów

wierzch:

150 gramów

3 łyżki

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mikserem mąkę z cukrem pudrem, drożdżami, posiekaną Kasią, jajkiem i śmietaną.

Rogaliki półfrancuskie z powidłami - Krok 1

Krok 2

Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć. Zawiń w folię by nie obsychało i odstaw na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki. Śliwki potnij w drobną kostkę.

Rogaliki półfrancuskie z powidłami - Krok 2

Krok 3

Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj na okrągły placek o średnicy około 30 cm i potnij na 8 części.

Rogaliki półfrancuskie z powidłami - Krok 3

Krok 4

Otrzymane trójkątne kawałki ciasta posmaruj powidłami, posyp pokrojonymi śliwkami i migdałami, zwiń w rogaliki.

Rogaliki półfrancuskie z powidłami - Krok 4

Krok 5

Rogaliki ułóż na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Rogaliki półfrancuskie z powidłami - Krok 5

Krok 6

Piecz 20-25 minut w 180 st.C. Wystudzone polukruj i posyp migdałami lub oprósz cukrem pudrem.

Rogaliki półfrancuskie z powidłami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki półfrancuskie z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki półfrancuskie z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki półfrancuskie z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki półfrancuskie z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki półfrancuskie z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki półfrancuskie z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki półfrancuskie z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Brownie z tiramisu
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

średnie

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej