Rogaliki półfrancuskie z powidłami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

11

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

192 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto::

200 gramów

1 sztuka

500 gramów

14 gramów

150 gramów

nadzienie::

15 sztuk

20 gramów

150 gramów

wierzch::

3 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mikserem mąkę z cukrem pudrem, drożdżami, posiekaną Kasią, jajkiem i śmietaną.

Rogaliki półfrancuskie z powidłami - Krok 1

Krok 2

Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć. Zawiń w folię by nie obsychało i odstaw na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki. Śliwki potnij w drobną kostkę.

Rogaliki półfrancuskie z powidłami - Krok 2

Krok 3

Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj na okrągły placek o średnicy około 30 cm i potnij na 8 części.

Rogaliki półfrancuskie z powidłami - Krok 3

Krok 4

Otrzymane trójkątne kawałki ciasta posmaruj powidłami, posyp pokrojonymi śliwkami i migdałami, zwiń w rogaliki.

Rogaliki półfrancuskie z powidłami - Krok 4

Krok 5

Rogaliki ułóż na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Rogaliki półfrancuskie z powidłami - Krok 5

Krok 6

Piecz 20-25 minut w 180 st.C. Wystudzone polukruj i posyp migdałami lub oprósz cukrem pudrem.

Rogaliki półfrancuskie z powidłami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej