Rolada orzechowa

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

17 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 gramów

1 łyżka

125 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

60 gramów

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj składniki na ciasto: Kasię, proszek do pieczenia, mąkę, cukier, żółtko i śmietanę. Następnie wyjmij ciasto i podsypując mąką, zagnieć, aż do uzyskania gładkiej, sprężystej masy.

Krok 2

Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 18x22cm, podsypując mąką.

Krok 3

Białko ubij lekko na pianę i wymieszaj z cukrem i orzechami. Powstałą masę rozprowadź po całej powierzchni ciasta.

Krok 4

Następnie zwiń jak roladę i włóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej o długości 18cm. Nagrzej piekarnik do 180st. C, wstaw ciasto i piecz ok. 40 min.

Krok 5

Upieczone i ostudzone ciasto pokrój na plastry, polej sosem czekoladowym i podawaj z lodami Carte D'or Creme Caramel.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej