Rolada Śmietankowa z galaretką

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

41 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

1 łyżeczka

15 dekagramów

0.75 szklanki

1 łyżka

3 łyżki

krem:

3 łyżki

1 szklanka

1 opakowanie

1 litr

polewa:

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozrobioną galaretkę wylać na głęboki talerz. Rozrobić w 1/2 szkl gorącej wody wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Krok 2

CIASTO: ubić białka z cukrem, dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem przesianą przez sitko. Dodać olej delikatnie mieszając. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.15 min w 180 stopniach.

Krok 3

Ściereczkę posypać cukrem pudrem, na nią wyłożyć upieczony biszkopt i zwinąć w rulon.

Krok 4

KREM: galaretkę pokroić w kosteczkę. 3 łyżki żelatyny rozrobić z 4 łyżkami gorącej wody. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i żelatyną. Wymieszać z galaretką. Na chwilę wstawić do lodówki aby śmietana lekko stężała.

Krok 5

Gdy śmietana będzie już na wpół stężała, rozwinąć ciasto i wyłożyć śmietanę. Zwinąć ponownie w rulon, pozostawić do całkowitego stężenia.

Krok 6

Polewa: Kasię rozpuścić, dodać cukier i kakao dokładnie wymieszać,gotować na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć. Wylać i rozsmarować na roladę. Udekorować kremem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej