Rolada Śmietankowa z galaretką

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

41 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 łyżka

5 sztuk

15 dekagramów

0.75 szklanki

2 łyżki

1 łyżeczka

krem:

1 litr

3 łyżki

4 łyżki

1 opakowanie

polewa:

0.5 opakowania

1 szklanka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozrobioną galaretkę wylać na głęboki talerz. Rozrobić w 1/2 szkl gorącej wody wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Krok 2

CIASTO: ubić białka z cukrem, dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem przesianą przez sitko. Dodać olej delikatnie mieszając. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.15 min w 180 stopniach.

Krok 3

Ściereczkę posypać cukrem pudrem, na nią wyłożyć upieczony biszkopt i zwinąć w rulon.

Krok 4

KREM: galaretkę pokroić w kosteczkę. 3 łyżki żelatyny rozrobić z 4 łyżkami gorącej wody. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i żelatyną. Wymieszać z galaretką. Na chwilę wstawić do lodówki aby śmietana lekko stężała.

Krok 5

Gdy śmietana będzie już na wpół stężała, rozwinąć ciasto i wyłożyć śmietanę. Zwinąć ponownie w rulon, pozostawić do całkowitego stężenia.

Krok 6

Polewa: Kasię rozpuścić, dodać cukier i kakao dokładnie wymieszać,gotować na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć. Wylać i rozsmarować na roladę. Udekorować kremem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada Śmietankowa z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada Śmietankowa z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada Śmietankowa z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada Śmietankowa z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada Śmietankowa z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada Śmietankowa z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada Śmietankowa z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto chałwowe
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

średnie

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej