Rolada z malinami i bitą śmietaną: biszkoptowa | Przepisy.pl pixel

Rolada z bitą śmietaną i malinami

ROLADA BISZKOPTOWA

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

113

1507 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1918 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3593 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

0.75 szklanki

1 szklanka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 szczypta

do środka:

400 mililitrów

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżka

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dosypujemy powoli cukier, ciągle ubijając.

Rolada z bitą śmietaną i malinami - Krok 1

Krok 2

Dodajemy po jednym żółtku, ciągle ubijając. Do ubitych jajek dodajemy ocet i olej rzepakowy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy porcjami do utartych jajek, mieszamy delikatnie łopatką.

Rolada z bitą śmietaną i malinami - Krok 2

Krok 3

Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę. Wkładamy ciasto do piekarnika. Zwiększamy temperaturę do 170 stopni. Pieczemy przez ok. 15 minut.

Rolada z bitą śmietaną i malinami - Krok 3

Krok 4

Upieczone ciasto przekładamy na czystą ściereczkę i zwijamy rulon przy pomocy ściereczki. Odkładamy do całkowitego wystudzenia.

Rolada z bitą śmietaną i malinami - Krok 4

Krok 5

Żelatynę rozpuszczamy w 1 łyżce gorącej wody. Śmietanę ubijamy. Gdy zacznie tężeć dosypujemy cukier puder i wlewamy żelatynę. Miksujemy aż śmietana będzie sztywna. Ubitą śmietanę wkładamy na 10 minut do lodówki.

Rolada z bitą śmietaną i malinami - Krok 5

Krok 6

Maliny kroimy na pół. Ciasto rozwijamy delikatnie. Nakładamy bitą śmietanę i układamy na niej maliny. Zawijamy ponownie ciasto.

Rolada z bitą śmietaną i malinami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Rolada biszkoptowa smakuje równie dobrze z innymi sezonowymi owocami. 

2

Opinie o przepisie

  • Monika

    Monika , 23.08.2022

    Taka rolada biszkoptowa najlepiej smakuje z truskawami.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 02.07.2022

    Fajna puszysta rolada. I szybka do zrobienia. Czekoladą można ją polać białą albo czarną.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada z bitą śmietaną i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada z bitą śmietaną i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada z bitą śmietaną i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada z bitą śmietaną i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada z bitą śmietaną i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada z bitą śmietaną i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada z bitą śmietaną i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolada z bitą śmietaną i malinami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szarlotka bezglutenowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rolada z bitą śmietaną i malinamiRolada z bitą śmietaną i malinami

Zakręć ciastem w swojej kuchni i przygotuj roladę biszkoptową z malinami! To puszyste ciasto, które podczas zawijania nie będzie się łamać i kruszyć. Przepyszne owoce i śmietanowe wypełnienie sprawią, że rolada z malinami na stałe zagości na twoim stole.

Dla kogo?

Rolada ze śmietaną i malinami to doskonały i pyszny deser, który na pewno posmakuje twoim gościom. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z wypiekami, rolada biszkoptowa będzie świetnym początkiem.

Na jaką okazję?

Rolada malinowa może być idealnym uświetnieniem rodzinnego obiadu. Delikatne i mięciutkie ciasto rozpieści wszystkie podniebienia. Rolada z bitą śmietaną i malinami doskonale sprawdzi się także na wystawnym przyjęciu lub bankiecie. To bardzo elegancki i delikatny deser, który sprawi, że zabłyśniesz w towarzystwie swoimi umiejętnościami cukierniczymi.

Czy wiesz, że?

Jeśli chcesz mieć pewność, że bita śmietana w twojej roladzie biszkoptowej nie rozpłynie się, użyj żelatyny. Pamiętaj, że należy ją wcześniej rozpuścić w wodzie, aby lekko przestygła. Wystudzoną żelatynę wlej do śmietany pod koniec ubijania.

Dla urozmaicenia:

Rolada biszkoptowa to ciasto, do którego stworzenia możesz użyć przeróżnych owoców. W sezonie letnim bardzo dobrze sprawdzą się borówki lub truskawki. Poza sezonem, gdy chcesz przygotować roladę zimą, wykorzystaj brzoskwinie z puszki. Smak rolady będzie równie wspaniały.