Rolada z indyka faszerowana szpinakiem i parmezanem
średnie
8 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso rozłóż na kawałku pergaminu i przykryj drugim kawałkiem. Delikatnie rozbijaj tłuczkiem (dzięki papierowi tłuczek nie zniszczy struktury mięsa), aż powstanie płat o grubości 1/2 cm. Zagotuj wodę, lekko ją posól, włóż szpinak i blanszuj 3-4 minuty bez pokrywki. Potem zahartuj pod zimną wodą, odciśnij, posiekaj i przypraw solą i pieprzem. Płat mięsa posól i popieprz, obłóż najpierw szynką, a potem szpinakiem. Posyp parmezanem i ściśle zroluj. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, włącz termoobieg (jeśli nie masz termoobiegu ustaw temperaturę na 220 stopni). Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy z masłem. Mięso posól i popieprz z wierzchu, włóż na gorący tłuszcz (łączenie rolady powinno się znaleźć na dole). Smaż z każdej strony na rumiano, poruszając od czasu do czasu patelnią, aby mięso nie przywierało. Roladę przełóż na blachę, piecz 20-30 minut, skrapiając co 5 minut wyciekającym tłuszczem i tworzącym się sosem. W tym czasie zagotuj 1/2 l wody, włóż kostkę rosołową i gotuj minutę, mieszając. Mięso wyjmij i odłóż, a na blachę wlej szklankę rosołu i drewnianą szpatułką zeskrob „smak” z jej dna. Powstały sos wlej na patelnię i gotuj bez pokrywki, aż lekko zgęstnieje. Pod koniec połącz z musztardą i od razu zdejmij z ognia (bo musztarda się zwarzy). Przypraw do smaku pieprzem. Roladę pokrój w plastry i podawaj z sosem.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej