Rolada z indyka faszerowana szpinakiem i parmezanem

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

278

12 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso rozłóż na kawałku pergaminu i przykryj drugim kawałkiem. Delikatnie rozbijaj tłuczkiem (dzięki papierowi tłuczek nie zniszczy struktury mięsa), aż powstanie płat o grubości 1/2 cm. Zagotuj wodę, lekko ją posól, włóż szpinak i blanszuj 3-4 minuty bez pokrywki. Potem zahartuj pod zimną wodą, odciśnij, posiekaj i przypraw solą i pieprzem. Płat mięsa posól i popieprz, obłóż najpierw szynką, a potem szpinakiem. Posyp parmezanem i ściśle zroluj. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, włącz termoobieg (jeśli nie masz termoobiegu ustaw temperaturę na 220 stopni). Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy z masłem. Mięso posól i popieprz z wierzchu, włóż na gorący tłuszcz (łączenie rolady powinno się znaleźć na dole). Smaż z każdej strony na rumiano, poruszając od czasu do czasu patelnią, aby mięso nie przywierało. Roladę przełóż na blachę, piecz 20-30 minut, skrapiając co 5 minut wyciekającym tłuszczem i tworzącym się sosem. W tym czasie zagotuj 1/2 l wody, włóż kostkę rosołową i gotuj minutę, mieszając. Mięso wyjmij i odłóż, a na blachę wlej szklankę rosołu i drewnianą szpatułką zeskrob „smak” z jej dna. Powstały sos wlej na patelnię i gotuj bez pokrywki, aż lekko zgęstnieje. Pod koniec połącz z musztardą i od razu zdejmij z ognia (bo musztarda się zwarzy). Przypraw do smaku pieprzem. Roladę pokrój w plastry i podawaj z sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada z indyka faszerowana szpinakiem i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada z indyka faszerowana szpinakiem i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada z indyka faszerowana szpinakiem i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada z indyka faszerowana szpinakiem i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada z indyka faszerowana szpinakiem i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada z indyka faszerowana szpinakiem i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada z indyka faszerowana szpinakiem i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
8 osób ogląda przepis:
Blok czekoladowy
czas przygotowania
300 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej