Ryba gotowana w Wermucie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba gotowana w Wermucie

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

heart
65 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

96 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

100 gramów

50 mililitrów

10 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

200 gramów

2 sztuki

3 ziarna

3 ziarna

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę umyj i osusz. Usuń z niej ości i pokrój na 4 filety.

Ryba gotowana w Wermucie - Krok 1

Krok 2

Koper włoski i pasternak pokrój na mniejsze kawałki. Umieść w garnku, zalej wermutem, dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy i pieprz) oraz Bulion na włoszczyźnie Knorr. Całość uzupełnij 300 mililitrami wody i doprowadź do wrzenia. Wszystko gotuj około 5 minut.

Ryba gotowana w Wermucie - Krok 2

Krok 3

Rybę ułóż w żaroodpornym naczyniu, a następnie zalej ugotowanym z warzywami bulionem.

Ryba gotowana w Wermucie - Krok 3

Krok 4

Do naczynia dodaj pokrojone wcześniej pomidory i czosnek oraz posiekaną bazylię. Całość zalej oliwą z oliwek. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. Danie podawaj z opieczoną bagietką.

Ryba gotowana w Wermucie - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Aleksandra Kończak

    Aleksandra Kończak , 14.01.2017

    wermut wytrawny? ja dałam 1:1 , i to chyba było właśnie to, ryba pyszna. dobrze byłoby dołączyć info nt wina. większości kojarzy się z słodkim. wytrawny wermut ciągle trudny do kupienia. Nawet sprzedawcy nie zawsze wiedzą , że jest takowy. acha - robiłam sandacza

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba gotowana w Wermucie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba gotowana w Wermucie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba gotowana w Wermucie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba gotowana w Wermucie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba gotowana w Wermucie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba gotowana w Wermucie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba gotowana w Wermucie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba gotowana w Wermucie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba gotowana w WermucieRyba gotowana w Wermucie

Rybę umyj i osusz. Usuń z niej ości i pokrój na 4 filety.