Ryba gotowana w Wermucie przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ryba gotowana w Wermucie

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

59 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

82 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

100 gramów

50 mililitrów

10 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

200 gramów

2 sztuki

3 ziarna

3 ziarna

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę umyj i osusz. Usuń z niej ości i pokrój na 4 filety.

Ryba gotowana w Wermucie - Krok 1

Krok 2

Koper włoski i pasternak pokrój na mniejsze kawałki. Umieść w garnku, zalej wermutem, dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy i pieprz) oraz Bulion na włoszczyźnie Knorr. Całość uzupełnij 300 mililitrami wody i doprowadź do wrzenia. Wszystko gotuj około 5 minut.

Ryba gotowana w Wermucie - Krok 2

Krok 3

Rybę ułóż w żaroodpornym naczyniu, a następnie zalej ugotowanym z warzywami bulionem.

Ryba gotowana w Wermucie - Krok 3

Krok 4

Do naczynia dodaj pokrojone wcześniej pomidory i czosnek oraz posiekaną bazylię. Całość zalej oliwą z oliwek. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. Danie podawaj z opieczoną bagietką.

Ryba gotowana w Wermucie - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Aleksandra Kończak

    Aleksandra Kończak , 14.01.2017

    wermut wytrawny? ja dałam 1:1 , i to chyba było właśnie to, ryba pyszna. dobrze byłoby dołączyć info nt wina. większości kojarzy się z słodkim. wytrawny wermut ciągle trudny do kupienia. Nawet sprzedawcy nie zawsze wiedzą , że jest takowy. acha - robiłam sandacza

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba gotowana w Wermucie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba gotowana w Wermucie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba gotowana w Wermucie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba gotowana w Wermucie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba gotowana w Wermucie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba gotowana w Wermucie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba gotowana w Wermucie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Carpaccio z łososia
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej