Ryż gotowany po chińsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż gotowany po chińsku

Autor: martaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

1 sztuka

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż wsyp do garnka, płucz go w wodzie i odcedzaj. Czynność tę wykonaj 3-4 razy, aby woda, którą płuczesz ryż nie zabarwiała się na mleczny kolor.

Krok 2

Teraz dolej 3 szklanki wody i zagotuj ją wraz z kostką Knorr.

Krok 3

Po doprowadzeniu do wrzenia gotuj przez 2 minuty, a następnie zmniejsz palnik, przykryj garnek i gotuj przez 20 minut.

Krok 4

Ryż jest gotowy, gdy całkowicie wchłonie wodę. Po wyłączeniu palnika, trzymaj ryż pod przykryciem jeszcze 10 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż gotowany po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż gotowany po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż gotowany po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż gotowany po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż gotowany po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż gotowany po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż gotowany po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż gotowany po chińsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Szyszki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej