Ryż z cukinią i opiekanym chlebem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z cukinią i opiekanym chlebem

Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

150 gramów

2 sztuki

40 gramów

3 sztuki

80 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od ugotowania ryżu zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Ponieważ czas gotowania jest różny, ugotuj ryż w oddzielnych garnkach. Do każdego dodaj kostkę Knorr.

Krok 2

Chleb pokrój na mniejsze kawałki i połóż na blaszce z piekarnika. Skrop oliwą i piecz w 170 stopniach przez ok. 10-15 minut, aż będzie chrupiący.

Krok 3

Cukinię pokrój na plastry. Cebulę w drobną kostkę, a pomidorki na pół.

Krok 4

Na patelni z oliwą podsmaż warzywa. Zacznij od cebuli, następnie dodaj cukinię, jak będzie rumiana dodaj pomidorki.

Krok 5

Teraz wsyp na patelnię ryż. Dopraw, dodaj listki bazylii, wymieszaj i podawaj w miseczkach. Na wierzchu połóż upieczony chleb.

Krok 6

Ugotowany i odcedzony ryż wymieszaj. Gorący nakładaj do miseczek.

przepisy.pl

Dobra rada:

Ryż możesz zastąpić kaszą lub komosą. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z cukinią i opiekanym chlebem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z cukinią i opiekanym chlebem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z cukinią i opiekanym chlebem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z cukinią i opiekanym chlebem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z cukinią i opiekanym chlebem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z cukinią i opiekanym chlebem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z cukinią i opiekanym chlebem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z cukinią i opiekanym chlebem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż z cukinią i opiekanym chlebemRyż z cukinią i opiekanym chlebem

Czy połączenie ryżu z chlebem jest dobrym rozwiązaniem? Zdecydowanie tak! Przekonajcie się sami, przygotowując ryż z cukinią i opiekanym chlebem, który z pewnością zaskoczy was niepowtarzalnym smakiem. Podstawą dania jest ryż dziki i basmati, a także tytułowa cukinia, pomidorki cherry oraz cebula. Gdzie zatem pojawia się chleb? Pieczywo pełnoziarniste, podpieczone w piekarniku, umieścicie na wierzchu ryżu wymieszanego z warzywami. Dodatek ten nie tylko doskonale komponuje się ze smakiem dania, ale także dodaje mu chrupkości! Smacznego!

Dla kogo?

Ryż z cukinią i opiekanym chlebem posmakuje każdemu miłośnikowi kuchni roślinnej. Jest także świetnym pomysłem na urozmaicenie codziennego menu.

Na jaką okazję?

Danie zaserwujcie w porze obiadowej, ale także, gdy macie ochotę na ciepłą, oryginalną kolację.

Czy wiesz, że?

Ryż basmati wyróżnia charakterystyczny aromat. Pochodzi z Indii oraz Pakistanu, gdzie występuje w wielu odmianach. Można go spotkać w wersji naturalnej, czyli brązowej oraz odtłuszczonej – białej.

Dla urozmaicenia:

Ryż możecie zastąpić ulubioną kaszą lub komosą ryżową.