Ryż z cukinią i opiekanym chlebem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z cukinią i opiekanym chlebem

Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

150 gramów

2 sztuki

40 gramów

3 sztuki

80 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od ugotowania ryżu zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Ponieważ czas gotowania jest różny, ugotuj ryż w oddzielnych garnkach. Do każdego dodaj kostkę Knorr.

Krok 2

Chleb pokrój na mniejsze kawałki i połóż na blaszce z piekarnika. Skrop oliwą i piecz w 170 stopniach przez ok. 10-15 minut, aż będzie chrupiący.

Krok 3

Cukinię pokrój na plastry. Cebulę w drobną kostkę, a pomidorki na pół.

Krok 4

Na patelni z oliwą podsmaż warzywa. Zacznij od cebuli, następnie dodaj cukinię, jak będzie rumiana dodaj pomidorki.

Krok 5

Teraz wsyp na patelnię ryż. Dopraw, dodaj listki bazylii, wymieszaj i podawaj w miseczkach. Na wierzchu połóż upieczony chleb.

Krok 6

Ugotowany i odcedzony ryż wymieszaj. Gorący nakładaj do miseczek.

przepisy.pl

Dobra rada:

Ryż możesz zastąpić kaszą lub komosą. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z cukinią i opiekanym chlebem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z cukinią i opiekanym chlebem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z cukinią i opiekanym chlebem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z cukinią i opiekanym chlebem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z cukinią i opiekanym chlebem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z cukinią i opiekanym chlebem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z cukinią i opiekanym chlebem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z cukinią i opiekanym chlebem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż z cukinią i opiekanym chlebemRyż z cukinią i opiekanym chlebem

Czy połączenie ryżu z chlebem jest dobrym rozwiązaniem? Zdecydowanie tak! Przekonajcie się sami, przygotowując ryż z cukinią i opiekanym chlebem, który z pewnością zaskoczy was niepowtarzalnym smakiem. Podstawą dania jest ryż dziki i basmati, a także tytułowa cukinia, pomidorki cherry oraz cebula. Gdzie zatem pojawia się chleb? Pieczywo pełnoziarniste, podpieczone w piekarniku, umieścicie na wierzchu ryżu wymieszanego z warzywami. Dodatek ten nie tylko doskonale komponuje się ze smakiem dania, ale także dodaje mu chrupkości! Smacznego!

Dla kogo?

Ryż z cukinią i opiekanym chlebem posmakuje każdemu miłośnikowi kuchni roślinnej. Jest także świetnym pomysłem na urozmaicenie codziennego menu.

Na jaką okazję?

Danie zaserwujcie w porze obiadowej, ale także, gdy macie ochotę na ciepłą, oryginalną kolację.

Czy wiesz, że?

Ryż basmati wyróżnia charakterystyczny aromat. Pochodzi z Indii oraz Pakistanu, gdzie występuje w wielu odmianach. Można go spotkać w wersji naturalnej, czyli brązowej oraz odtłuszczonej – białej.

Dla urozmaicenia:

Ryż możecie zastąpić ulubioną kaszą lub komosą ryżową.