Ryż z cukinią i opiekanym chlebem
Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność
łatwe
16 osób zapisało

Składniki
150 gramów
150 gramów
2 sztuki
40 gramów
3 sztuki
80 gramów
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od ugotowania ryżu zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Ponieważ czas gotowania jest różny, ugotuj ryż w oddzielnych garnkach. Do każdego dodaj kostkę Knorr.
Krok 2
Chleb pokrój na mniejsze kawałki i połóż na blaszce z piekarnika. Skrop oliwą i piecz w 170 stopniach przez ok. 10-15 minut, aż będzie chrupiący.
Krok 3
Cukinię pokrój na plastry. Cebulę w drobną kostkę, a pomidorki na pół.
Krok 4
Na patelni z oliwą podsmaż warzywa. Zacznij od cebuli, następnie dodaj cukinię, jak będzie rumiana dodaj pomidorki.
Krok 5
Teraz wsyp na patelnię ryż. Dopraw, dodaj listki bazylii, wymieszaj i podawaj w miseczkach. Na wierzchu połóż upieczony chleb.
Krok 6
Ugotowany i odcedzony ryż wymieszaj. Gorący nakładaj do miseczek.

Dobra rada:
Ryż możesz zastąpić kaszą lub komosą. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryż z cukinią i opiekanym chlebem
Czy połączenie ryżu z chlebem jest dobrym rozwiązaniem? Zdecydowanie tak! Przekonajcie się sami, przygotowując ryż z cukinią i opiekanym chlebem, który z pewnością zaskoczy was niepowtarzalnym smakiem. Podstawą dania jest ryż dziki i basmati, a także tytułowa cukinia, pomidorki cherry oraz cebula. Gdzie zatem pojawia się chleb? Pieczywo pełnoziarniste, podpieczone w piekarniku, umieścicie na wierzchu ryżu wymieszanego z warzywami. Dodatek ten nie tylko doskonale komponuje się ze smakiem dania, ale także dodaje mu chrupkości! Smacznego!
Dla kogo?
Ryż z cukinią i opiekanym chlebem posmakuje każdemu miłośnikowi kuchni roślinnej. Jest także świetnym pomysłem na urozmaicenie codziennego menu.
Na jaką okazję?
Danie zaserwujcie w porze obiadowej, ale także, gdy macie ochotę na ciepłą, oryginalną kolację.
Czy wiesz, że?
Ryż basmati wyróżnia charakterystyczny aromat. Pochodzi z Indii oraz Pakistanu, gdzie występuje w wielu odmianach. Można go spotkać w wersji naturalnej, czyli brązowej oraz odtłuszczonej – białej.
Dla urozmaicenia:
Ryż możecie zastąpić ulubioną kaszą lub komosą ryżową.


































